Veganske kjøttboller på grill

Denne oppskriften er ikke en typisk oppskrift på kjøttboller, fordi de er 100% plantebaserte og perfekte for vegetarianere og veganere. Men jeg er sikker på at kjøttelskere også vil synes disse kjøttbollene er deilige. 

Disse kjøttbollene er smakfulle, søte, deilige og uvanlig vanedannende. Vi vedder på at du ikke kan stoppe med én.

Det som er flott med denne oppskriften er at disse ballene er så allsidige, du kan lage dem med hvilken som helst saus du liker.

De er perfekte for alle anledninger, enten det er familiemiddag, som forrett ved større sammenkomster osv.

Denne oppskriften bruker svarte bønner, som skaper en kjøttfull tekstur, og svarte bønner er supersunne for deg. De er fullpakket med fiber, kalium, folat, vitamin B6 og mye mer. 

Vegetariske kjøttboller på grill

Denne oppskriften gir 12-14 kjøttboller

Ingredienser

Kjøttboller:

  • 136 g havregryn
  • 85 g glutenfri havregryn
  • 1 400 ml boks med svarte bønner
  • 2 ss. ekstra jomfru olivenolje 
  • 1 ss. tomatpuré
  • Krydder etter eget valg
  • 3 fedd hvitløk
  • 57 g løk
  • 57 g fersk koriander
  • 2 ss linfrø
  • 1 ½ ss. paprika
  • 1 stykke varm saus

BBQ-saus:

  • 1 ss. ekstra jomfru olivenolje
  • 1 middels løk
  • 3 fedd hvitløk
  • Krydder etter eget valg
  • 1 ss sterk saus
  • 1 800 g boks hakkede tomater 
  • 57 g eddik
  • 2 ss. kokossukker
  • 1 ss. sennepspulver 
  • 1 ss. vegansk worcestershiresaus
  • ½-1 ts flytende røyk 
  • 2 ss. melasse (valgfritt)
  • Frisk mynte til pynt

Fremgangsmåte

  1. Ha havregryn i kjøkkenmaskinen eller blenderen og bland til det ligner mel. 
  2. Tilsett deretter resten av ingrediensene i kjøttbollene og bland til alt er godt kombinert. Forsikre deg om at det ikke er mer løst mel.
  3. Begynn å rulle til kjøttboller - bruk en skje for å måle om nødvendig. Vær oppmerksom på at kjøttbollene tilberedes forskjellig avhengig av størrelsen. Når du har rullet ballene, bør de settes i kjøleskapet mens BBQ-sausen tilberedes. 
  4. Ta en middels gryte og tilsett oljen og varm på svak varme i 1 minutt. Tilsett løken og stek i 5 minutter eller til den er myk. Tilsett hvitløk og stek i ytterligere 1 minutt. Tilsett resten av ingrediensene og la det småkoke på middels varme i ca. 10-15 minutter. Rør ofte slik at det ikke brenner seg. Smak til og sørg for at den har den smaken du ønsker. Når den er perfekt, fjern den fra varmen, og når den er avkjølt nok, bruk en stavmikser for å gjøre den tykkere og mer blandet. Sett til side. 
  5. Varm olje i en stor kjele i 1 minutt. Tilsett ballene og stek i ca. 1 minutt på hver side. Tilsett ønsket mengde saus i pannen og kok i ca. 5-6 minutter på middels varme med lokket på til bollene er gjennomstekt.
  6. Serveres med ris eller alene med en salat. 

God appetitt!

Kjøttbollene kan oppbevares i kjøleskapet i en lufttett boks i opptil en uke. Det samme gjelder BBQ-sausen i en forseglet beholder.

Vær kreativ med både kjøttbollene og BBQ-sausen hvis det er en spesiell smak du eller familien din liker. Bruk fantasien og eksperimenter.