Guide til styrketrening

Det er en VELDIG stor mengde kunnskap om alle former for styrketrening. Men mye av det som er på forskjellige nettsteder er veldig komplisert og kommer ikke alltid til essensen av treningen. Det tas for gitt at leseren vet det. Vi har prøvd å koke det litt ned her, så det kan være nyttig for deg:

Styrketrening for nybegynnere:
Det er viktig å ta styrketrening naturlig og øve det slik at det føles naturlig. Glem superkompliserte programmer og tren slik at det føles enkelt og godt. Hvis du trenger noen fine klær å trene i, har vi fornuftige klær til formålet.

Så når du er i treningsstudioet, bør du ta det med ro - SPESIELT HVIS DU ER NY - ettersom sener og ledd først er klare for større belastninger etter seks måneders trening.

Du må føle presset fra øvelsene dine, men du trenger ikke å trene i to timer om gangen for å få resultater. Spesielt fordi de beste resultatene oppnås med et relativt lite utvalg av øvelser, kalt sammensatte øvelser, slik at du ikke trenger å løpe rundt til 20 forskjellige øvelser hver gang du trener.

Betydningen av sammensatte øvelser:
Det skilles mellom såkalte isolasjonsøvelser, som ellers er veldig populære, og sammensatte øvelser. Isolasjonsøvelser tar sikte på å treffe bare en muskel om gangen så langt det er mulig. For eksempel biceps-muskelen på armen, som mange trener ved å løfte manualer, eller brystmusklene, som kan trenes ved å bruke såkalte flyers.

Disse øvelsene trener imidlertid ikke den omkringliggende muskulaturen, som ofte overses fordi den ikke er synlig som sådan. Disse musklene er imidlertid veldig viktige, da de ofte er de såkalte stabilisatorene, som sikrer at bevegelsen foregår i et jevnt mønster. Hvis du deretter gjør isolasjonsøvelser i lang tid, blir de ikke sterkere. Hvis du trekker eller skyver feil en dag, hjelper de ikke! Dessuten kan du se dem hvis du vet hvor de er, og de ser bra ut når de blir større.

Etter styrketrening er det viktig å gi musklene tid til å bygge seg opp igjen, og kostholdet spiller en viktig rolle.

Fornuftig kosthold:
Mange konsentrerer seg utelukkende om det som skjer på senteret og mindre om det som skjer når de kommer hjem - til tross for at begge deler er like viktig.

Mange tror at fett kan omdannes til muskler, og at hvis du har synlig fett på kroppen, trenger du ikke å spise noe under trening. DETTE ER EN MYTE! Du trenger sukker/energi!

Og muskler må gjenoppbygges av noe, og det bruker protein til det. I utgangspunktet kan kroppen produsere en god del av proteinet den trenger fra et normalt kosthold. Men det er åtte deler (essensielle aminosyrer, i tilfelle du vil lese mer) av en sunn porsjon protein som kroppen ikke kan produsere på egen hånd, og derfor må suppleres. Enten med kjøtt - eller med en proteinshake!

Så for å unngå styrketrening uten resultater, kan det være en god idé å ta en sukkerholdig drikke eller müslibar før trening og noe av det samme etterpå. Etter trening bør det også tilsettes protein, enten i en müslibar eller en shake.

Hvis du føler deg "flat" i musklene under en treningsøkt, eller hvis du vil ha det lille ekstra, kan du også supplere med kreatin.