Hold kroppen sunn hele livet - Spis deg yngre

Hvis du føler at kroppen din ser eldre ut enn alderen din, ikke bekymre deg. Det kan bare være på tide å oppdatere spise- og sovevanene dine. Du kan ende opp med å se yngre ut enn du faktisk er hvis du behandler kroppen din riktig.

I teorien er det meste av kroppen vår bare 7-10 år gammel. De milliarder av celler som kroppen består av, skiftes ut hele tiden. Noen celler skiftes ut hvert minutt, noen hver time og noen hver måned. De eldste cellene vi har, for eksempel i skjelettet, skiftes ut hvert tiende år. Hvis cellene i kroppen vår fornyes kontinuerlig, kan vi lure på hvorfor kroppen vår blir eldre etter hvert som vi blir eldre. Hvis cellene aldri eldes mer enn maksimalt 10 år, burde vi se unge og vakre ut hele livet. Og hvem drømmer ikke om å ha like myk hud som en 10-åring?

Dessverre kan det ta lang tid før forskningen finner det endelige svaret på hvordan vi kan holde oss unge for alltid. Inntil da må vi akseptere at kroppen vår eldes naturlig etter hvert som vi blir dårligere til å omsette næringsstoffer i kroppen. Og mindre i stand til å bruke næringsstoffene, vitaminene og mineralene vi får fra kostholdet vårt når vi blir eldre.

Drømmen om evig ungdom er kanskje ikke så attraktiv likevel. Men et ungt og friskt utseende er fortsatt både ønskelig og tenkelig for de fleste av oss. Det er nemlig en klar forskjell på å ha tørt og livløst hår, sprukne negler, tørr, grå og kanskje flekkete hud og rynker, som får oss til å se eldre og mer slitne ut, og å ha skinnende og sunt hår, sterke negler og myk, gyllen hud som får oss til å se unge og friske ut. Og det gode er at det er mye vi kan gjøre for å holde utseendet vårt ungt og vakkert.

Kollagen
Kollagen er stoffet som holder kroppen sammen og kan sammenlignes med et slags lim. Alt bindevevet vårt består av kollagen, inkludert hud, beinvev og brusk. Når vi blir eldre, reduseres kollageninnholdet i huden, og den mister sin elastisitet. Når hudens kollagen skades, utvikler vi rynker. De små rynkene rundt øynene er alltid et tegn på at huden har blitt skadet av sol, feil mat, væskemangel og for lite søvn.

I kampen mot rynker er et tilskudd av naturlige flavonoider (naturlige stoffer som hovedsakelig finnes i vegetabilske matvarer) en god hjelp. En av hovedrollene til flavonoider er å beskytte kollagen og kan bidra til å gjenoppbygge nedbrutt kollagen. Flavonoider og vitamin C jobber tett sammen, så et tilskudd av dette vil også være gunstig. Hvis du vil ta ekstra vare på huden din, kan det være lurt å gjøre en hudrens hver kveld, i tillegg til en god dag-, natt- og øyekrem. En fuktighetsgivende maske omtrent en gang i uken vil også bidra til å holde huden frisk.

Skjønnhetssøvn
Dette ordet er riktig, fordi vi faktisk kan sove vakkert. Når vi sover om natten, frigjør vi hormonet melatonin, som fungerer som et regulerende hormon. Melatonin bidrar til å senke temperaturen og kroppsfunksjonene om natten, og bidrar dermed også til å bremse aldringsprosessen i cellene og organene våre. Effekten av melatonin oppstår imidlertid bare når vi ikke har konsumert nikotin, alkohol og et stort måltid før sengetid. 8 timers skjønnhetssøvn hver natt er effektiv i kampen mot rynker og nedbrytning av kroppen. 

Omega 3-6-9
Generelt er det viktig å få i seg nok av de essensielle fettsyrene som finnes i fet fisk eller fiskeoljer, avokado, nøtter og mandler og vegetabilske oljer. Mangel på essensielle fettsyrer viser seg ofte som tørr hud og tørre ledd. Tørr, hard hud som lett sprekker, spesielt på hendene, og tørre negler som lett brekker, er et tegn på at du ikke får i deg nok fettsyrer. Uren hud, eksem og hard hud er også et tegn på fettsyremangel i kroppen. Hvis du ikke er flink til å spise mat som inneholder fettsyrene, bør du ta tilskudd i form av oljer.

GLA
GLA er også en essensiell fettsyre som blant annet bidrar til å holde huden glatt og elastisk. GLA fungerer som en innvendig krem som mykgjør huden. GLA motvirker betennelser og brukes også med hell mot hudproblemer som eksem og psoriasis. GLA utvinnes oftest fra kornelplanten, som er den beste kilden til GLA. Vi produserer GLA naturlig i kroppen, men produksjonen svekkes blant annet av nikotin, alkohol, medisiner og mettet fett.

Trening og frisk luft
En av de største gavene du kan gi deg selv og utseendet ditt, er å komme deg ut i frisk luft hver dag. 30 til 60 minutters rask gange eller løping hver dag vil gagne både huden og kroppen din. I tillegg bør du styrke trene ukentlig for å bygge og vedlikeholde muskelmassen din. Dette kan enkelt gjøres ved hjemmetrening. Hvis du trenger inspirasjon til treningen din, er du alltid velkommen til å kontakte oss på Apuls.

Styrketrening strammer opp hud og muskler og gir deg bedre holdning. Fra 25-årsalderen vil muskelmassen din naturlig reduseres etter hvert som du blir eldre. Det er derfor viktig at du trener gjennom hele livet for å opprettholde muskelmassen.

Kobber
Elastisiteten i vevet ditt er også knyttet til kobber. Når muskel- og hudvev begynner å slappe av, er det et tegn på kobbermangel. Hengende øyelokk, slapp hud i ansiktet, kinn og dobbelthaker kan ofte korrigeres ved å supplere med kobber. Det samme gjelder hvis du har tørt hår som deler seg i endene. Lidelser som åreknuter er ofte også tegn på kobbermangel. Når kollagenstrukturen i arterieveggene mister sin elastisitet, stivner de, og det er dette vi kaller åreknuter. De harde åreknutene kan mykes opp igjen og gjenvinne sin elastisitet ved inntak av kobber. Gode kilder til kobber er lever og andre tarmer. Kjøp imidlertid alltid organisk lever, da leveren er et rensende organ og derfor inneholder avfallsproduktene som dyret bruker.

Selen
Hvis du er en ivrig soltilbeder, bør du sørge for å få et selentilskudd. Selen, et livsnødvendig mineral og en svært kraftig antioksidant, gir et svært sterkt celleforsvar og beskytter sammen med vitamin E mot ødeleggelse av celler av frie radikaler. En av selens viktigste roller er å reprodusere skadet DNA. Denne funksjonen er spesielt viktig for ivrige soldyrkere som risikerer hudskader og i verste fall hudkreft. Symptomer på selenmangel inkluderer brune leverflekker (aldersflekker) på huden. De brune flekkene er skader som oppstår når frie radikaler angriper celler. Angrepene rammer først de indre organene, som hjerte, hjerne og lever, og viser seg senere som såkalte leverflekker på huden. Gode kilder til selen er fisk og skalldyr.