Optimaliser helsen din med latter

Av blogger: Henriette Laugesen

Humor viser både overskudd og alvor. I tillegg sikrer latter helsen din, både fysisk, mentalt og sosialt. Så selv i krisetider er det bare gode grunner til å finne frem smilet. Bekymringer, i motsetning til latter, gjør deg ikke noe godt.

Sistnevnte fjerner bekymringer
Når vi mennesker trekker på smilebåndet og gurgler, takler vi livet og dets kronglete hinderløype. Humor gir faktisk utløp for bekymringer. Det viser en humorforskers studier. Vi bruker humor til å kvitte oss med både negative og positive energier som bygger seg opp i kroppen. Gjennom latteren får vi lettelse og forløsning.

Det skjer når vi ler
Humor og latter har positive effekter på både kroppen og hjernen. Og det er særlig tre ting som peker seg ut i forskningen på humor og latter. Når vi ler, frigjøres store mengder av et stoff som kalles immunglobulin. Det styrker immunforsvaret og fungerer som et antistoff mot infeksjoner i kroppen. Latter får kroppen til å frigjøre endorfiner i kroppen. Disse har en smertelindrende effekt på kroppen din. I tillegg gir de deg energi og gir deg en følelse av lyst og suksess. Det siste stoffet som kroppen frigjør er serotonin. Dette er stoffet som finnes i lykkelige piller. Så det gjør deg naturlig glad for livet.

Humor fjerner ensomhet
Ensomhet, lav selvtillit og mangel på humor er faktorer som henger sammen. Det viser forskning. Humor signaliserer at du ønsker å være sammen med andre. Det signaliserer til andre at du er åpen for kontakt og relasjoner, og at du ønsker å dele din livsglede med andre. Når du ler med andre, blir dine sosiale relasjoner bedre samtidig som du blir sunnere. Så det er ingen grunn til ikke å slippe løs det gode humøret og den medfølgende latteren.