Krydder og urter i mat

Urter og krydder er ikke bare smakstilsetninger som gjør maten spennende. Krydder er svært helsefremmende på sin egen måte. Mange av dem er kjent for sine fantastiske egenskaper og høye innhold av vitaminer og antioksidanter.

Hvitløk i mat

Enten du elsker hvitløk eller hater det, men hvitløk er flott og har en blodfortynnende effekt og forhindrer forkalkning og blodpropp. Hvitløk kan bidra til å senke blodtrykket og kolesterolet og kan motvirke sopp i tarmen. Det antas også at hvitløk har en reduserende effekt på kreftfremkallende stoffer.

Hvitløk har mange antioksidanter som har en konserverende effekt på kroppen og stimulerer immunforsvaret. Det er ikke beskrevet noen skader eller bivirkninger av hvitløk, men en litt sterk lukt.

Chili i maten

Den kraftige frukten er både elsket og fryktet for sin sterke smak.

Chili inneholder mange antioksidanter, inkludert vitamin A og C, og antas å ha en positiv effekt på blodtrykket og kolesterolnivået.

Chilifrukten inneholder også stoffet capsaicin, som er det som gir en brennende følelse i munnen når man spiser sterk chili.

Stoffet stimulerer nervene i munnen og tungen som normalt reagerer på varme og smerte, slik at hjernen tror det brenner i munnen. Når du begynner å svette og blir rød i hodet av å spise en sterk chili, er det faktisk kroppen som prøver å kjøle seg ned ved å svette og øke blodtilførselen til huden.

I pollentider kan chili være en kjær hjelper ettersom den kan bidra til å lindre plager som tette bihuler og luftveier. Det er også bra for fordøyelsen og kan øke stoffskiftet.

Persille i maten

Denne urten er full av jern, noe som er bra for blæreforstyrrelser, urinveisforstyrrelser og mineralmangel. Bare dryss en stor håndfull over middagen din.

Persille er kjent for å lindre hvitløkens irriterende følgesvenn: hvitløksånde. Derfor er det en utmerket idé å følge hvitløksrettene dine med fersk persille.

Ingefær i mat

Den knollete ingefæren er et ekte vidundermiddel! I tillegg til den gode smaken kan den ha gunstige effekter på forkjølelse, kvalme og mageproblemer. Det smaker godt, sterkt og friskt, noe som gjør det til en vanlig ingrediens i asiatiske retter spesielt.

Ingefær er tilgjengelig i alle former, som kosttilskudd, pulver, syltet, fast, flytende osv. Men den enkleste måten å få fordelene med ingefær er å rive eller kutte den rå roten i kokende vann, tilsette litt honning og drikke blandingen som te. I tillegg viser nye studier også at ingefær kan lindre kvalmen som ofte oppstår under cellegiftbehandling for kreft.

Basilikum i maten

Som mange urter er basilikum full av vitamin C og har en gunstig effekt på hoste og fordøyelse. Basilikum styrker også nervesystemet og regnes som et afrodisiakum.

Basilikum er en klassiker i både europeisk og asiatisk mat, selv om det brukes litt forskjellige arter. Den fungerer godt som dryss på alt fra pizza til dessert, men egner seg også godt som hovedingrediens.

Curry i maten

Karri er en krydderblanding som har sin opprinnelse i India. Det kan være så mange som 20 forskjellige krydder i en blanding: antioksidanten gurkemeie, ingefær, kanel, koriander, nellik, muskatblomme, spisskummen osv. I India er det vanlig å blande sin egen karri.

Når den brukes, blir karri vanligvis først "brent" med litt fett for å få frem smaken.

Karri har den spesielle egenskapen at det er en av de matvarene som inneholder aller mest kostfiber fra naturens side. Det gule fargestoffet i karri, avledet fra gurkemeie, kan brukes som et kreftbekjempende middel. Så det er en annen god grunn til et krydder maten din smaker også karri fantastisk og gir kroppen din varme.