Juleoppskrift: Veganske julekaker

Hva er julen uten småkaker? Disse veganske julekakene er perfekte til en kopp varm kakao eller kaffe på en kald vinterdag.

Ved juletider unner vi oss vanligvis mer (eller i det minste gjør vi det), så det er viktig å ha noen sukkerfrie alternativer for å balansere det.

Denne typen kjeks kalles Spekulatius og er en krydret kjeks med kort skorpe. De bakes tradisjonelt til Nikolausdagen i Nederland og Belgia, og i Tyskland og Østerrike spises de rundt juletider.
Det finnes forskjellige typer spekulatius-kjeks - krydret, mandel og smør. Denne oppskriften er en blanding mellom krydret og mandel, ettersom det brukes mandelsmør, men også mye krydder.

For søthet brukes agavesirup. Mandelsmør og plantebasert melk gir deigen en fin fuktighet. De tørre ingrediensene er en blanding av mel, mandler og havregryn. Du kan velge å bruke fullkornsmel eller glutenfritt mel hvis du vil ha glutenfrie kaker. Til slutt tilsettes appelsinskall fordi appelsin er synonymt med jul og passer perfekt sammen med mandler og de andre krydderne.

Deigen lages ved ganske enkelt å blande de tørre ingrediensene og deretter tilsette de våte ingrediensene, som smeltes. Deigen bør avkjøles i en halv time før den kjevles ut for å gjøre den lettere å jobbe med.
Det kan være en fordel å kjevle ut deigen mellom to stykker bakepapir, slik at du ikke trenger å bruke mel for å forhindre at deigen kleber seg.

Spekulatius-kaker har vanligvis en form som et bilde eller en figur. Tradisjonelt fortalte disse figurene historien om Sankt Nikolaus.
I Danmark bruker vi vanligvis julekakestempler som snømann, juletre osv.

Forberedelse: 40 minutter | Tilberedning: 10 minutter

Oppskriften gir 50 kjeks.

Ingredienser

  • 100 g mel
  • 50 g havregryn
  • 50 g mandler (hakket)
  • 1 ts. bakepulver
  • 4 ts. speculoos krydder (kan kjøpes eller lages selv)
  • Litt salt
  • 1 ts appelsinskall
  • 1 ss. malt linfrø (+2 ss. kaldt vann)
  • 80 g agavesirup
  • 120 g mandelsmør
  • 60 ml plantebasert melk

Speculoos krydder:

  • 2 ts. malt kanel
  • ½ ts. malt muskatnøtt
  • ½ ts. malt ingefær
  • ½ ts. malt nellik
  • ¼ ts malt anis
  • ¼ ts. malt koriander

Fremgangsmåte

  1. Bland de malte linfrøene med kaldt vann og sett til side.
  2. Tilsett de tørre ingrediensene (mel, havregryn, mandler, bakepulver, krydderblanding, salt og appelsinskall) i en stor bolle og bland sammen.
  3. Smelt mandelsmøret og agavesirupen i mikrobølgeovnen eller på middels varme. Tilsett deretter de tørre ingrediensene.
  4. Tilsett blandingen av linfrø og vann og plantebasert melk og bland til en deig. Det kan være lettere å bruke hendene her. Form deigen og pakk den inn og legg den i kjøleskapet i 30 minutter.
  5. Forvarm ovnen til 180 grader. Kjevle ut deigen mellom bakepapir slik at den er omtrent 1 cm tykk. Skjær ut kakene og legg dem på et stekebrett kledd med bakepapir.
  6. Stek kjeksene i 10 minutter. Hold øye med dem da de lett brenner seg. Ta dem ut av ovnen og la dem avkjøles.

Merknad

Hold godt øye med kjeksene da de lett brenner seg. Bedre å ta dem ut i god tid, selv om de ser underforberedte ut. De vil bake litt ved å la dem avkjøles på bakeplaten.