Hvorfor bør jeg trene styrketrening? Les hvorfor her

Mange tror at styrketrening bare er for folk som vil bli store. Dette er langt fra sant.

Hvorfor skal jeg trene styrketrening? Vil jeg bli stor av å løfte tunge vekter? Hva om jeg gjør det feil? Kan jeg bli skadet? Kan jeg gå ned i vekt mens jeg trener? Dette er bare noen av spørsmålene mange har.

Det er mange fordeler med styrketrening. Mange studier har vist at styrketrening er en trygg og effektiv treningsmetode for kvinner og menn i alle aldre, inkludert de med ulike helseproblemer. Styrketrening har også en gunstig effekt på personer som lider av ryggproblemer, hjerteproblemer, leddgikt osv.

Her er fire gode grunner til å trene styrke:

Du lever lenger. Mennesker med god muskelmasse unngår ofte en lang rekke livsstilssykdommer og lever lenger og har bedre livskvalitet.

Du løper raskere. Hvis du løper, kan styrketrening 2-3 ganger i uken forbedre løpsøkonomien din (km per liter) og gjøre deg mer eksplosiv.

Du forebygger skader. Sterke muskler bidrar til å beskytte og holde leddene dine stabile. En sterk "kjerne" for eksempel (rygg og mage) forebygger også skader.

Du blir ikke syk. Styrketrening styrker immunforsvaret og beskytter mot for eksempel hjerteproblemer, høyt blodtrykk og diabetes.

Hvorfor bør jeg trene styrketrening?

Styrketrening er utrolig effektivt for å oppnå mange mål, SELV som kvinne. Heldigvis er det ikke lenger slik at styrketrening bare assosieres med menn. Styrketrening er for alle, men det er fortsatt mange mennesker, spesielt kvinner, som er litt redde for å ta steget.

Er jeg ikke for gammel for styrketrening?

Hvis du tror du er for gammel til å begynne med styrketrening, må du tro om igjen. Styrketrening er akkurat det kroppen din trenger. Styrketrening motvirker tap av muskler, beinmasse og styrke, som alle er bivirkninger av alderdom.

Fortsatt ikke overbevist? La oss forklare hvorfor styrketrening er viktig:

 • Styrketrening forbedrer din evne til å utføre hverdagslige aktiviteter. Jo sterkere og mer utholdende du er, jo lettere blir det å utføre daglige aktiviteter.
 • Styrketrening reduserer risikoen for leddgikt, som er et stort problem for mange eldre mennesker.
 • Styrketrening forbedrer balansen og stabiliteten din. Jo sterkere muskler, jo bedre balanse. Dette reduserer risikoen for å falle.
 • Styrketrening forebygger ryggproblemer fordi musklene rundt ryggen blir sterkere.
 • Styrketrening bygger muskelmasse på hele kroppen, og som en god tommelfingerregel mister du omtrent 1-5% muskelmasse etter at du har nådd middelalderen. Du må imidlertid huske på at forskjellige faktorer bidrar til å redusere og øke dette. Hvis du trener regelmessig og spiser riktig, kan du bremse utviklingen i en lavere hastighet.
 • Styrketrening minimerer risikoen for osteoporose. Inaktivitet og aldring fører til redusert bentetthet, noe som kan ende i osteoporose. Styrketrening øker bentettheten, noe som forebygger osteoporose.
 • Styrketrening reduserer risikoen for depresjon fordi kroppen din frigjør endorfiner når du trener. Du føler deg mye bedre med deg selv. Styrketrening reduserer også stress.
 • Styrketrening senker blodtrykket og er derfor viktig for personer med høyt blodtrykk. Det styrker også hjertet slik at det slår mer effektivt.
 • Styrketrening øker kaloriforbrenningen og stoffskiftet, slik at du forbrenner flere kalorier i løpet av dagen. Dette bidrar til å forebygge overvekt og fedme, som kan føre til en rekke livsstilssykdommer.
 • Styrketrening forbedrer kondisjonen din og gir deg bedre sirkulasjon i kroppen.

Men jeg kan ikke gå ned i vekt hvis jeg trener?

Ja, det kan du. Styrketrening er viktig for vekttap. Styrketrening blir vanligvis oversett i vekttap, men det er en viktig del av en fysiologisk optimal vekttapstrategi.

Du mister muskelmasse

Når kroppen går på diett / kaloriunderskudd, tømmes ikke bare fettlagrene, men også muskelmassen (kroppens nest største energilager) med mindre du trener styrketrening. Hvis du går ned i vekt utelukkende ved å spise mindre og uten kondisjonstrening eller styrketrening, er det farvel til mye muskler. Kondisjonstrening kan dempe dette tapet noe, mens styrketrening kan stoppe det i de fleste tilfeller. Utrente overvektige kan faktisk øke muskelmassen mens de mister fett.

Muskelmasse er viktig

Det er ikke bra å miste muskelmasse. Du blir slappere, noe som også påvirker energiforbruket ditt til styrketrening. Hvilestoffskiftet synker (noe som gjør det vanskeligere å gå ned i vekt og holde vekten), og helsen blir også skadelidende.

Etterforbrenningen kan være fantastisk

Styrketrening resulterer i moderat energiforbruk under trening, men hvis etterforbrenningen inkluderes, kan det totale energiforbruket være ganske høyt. Studier har vist at den kan være forhøyet i opptil 48 timer og kanskje enda lenger. En total etterforbrenning på 3-800 kcal har blitt rapportert med svært hard styrketrening hos utrente personer, noe som er høyere enn observert med intens kondisjonstrening. Hvis etterforbrenningen legges til forbrenningen under trening, kan den matche en virkelig hard time med kondisjonstrening. Dessverre, jo mer trent du er når det gjelder styrketrening, jo lavere ser etterforbrenningen ut til å være.

Blir jeg stor av å løfte tunge vekter?

Dette er sannsynligvis det vanligste spørsmålet - og du har sikkert hørt det før. NEI, du vil ikke bli voksen.

Det tar for eksempel lengre tid og er vanskeligere for kvinner å øke muskelmassen sammenlignet med menn. Menn og kvinner er biologisk forskjellig skrudd sammen, og dette gjelder selvfølgelig også muskelmassen vår. Så hvis du ser en kvinne med store muskler, har det tatt dem flere år, med mange timers trening og et strengt kosthold. Det er ikke noe som bare kommer mens du sover, så ikke bekymre deg. Det tar veldig lang tid, så hvis det en dag går den veien for deg, har du tid til å stoppe.

Styrketrening vil gi deg en veldig fin, strammere, sterkere og fastere kropp. I tillegg kan du få en mye finere holdning.

Både menn og kvinner har nytte av styrketrening. Menn trener for det meste for å bli store, mens kvinner trener for å bli sterkere og mer tonet.

Hva om jeg gjør det feil?

Du kan gjøre det galt, men mesteparten av tiden kan det kjennes raskt i kroppen hvis det ikke gjøres riktig. Hvis du er i tvil, spør om råd på treningssenteret, se mange videoer på YouTube, se i speilet og skaff deg en treningskompis. Mange kan synes det er flaut å gå på treningssenteret fordi de er i tvil om de gjør det riktig, og det kan til og med hindre mange i å gå på treningssenteret i det hele tatt. Det er helt forståelig, men vi må alle begynne et sted, så vi synes du bør gjøre litt research eller spørre rundt. Trening skal være en god opplevelse - hopp ut i det!

Kan jeg bli skadet?

Ja, det kan du, akkurat som du kan bli skadet av så mange andre ting. Det handler om å lære seg teknikkene og gradvis øke belastningen, i stedet for bare å prøve det ut og løfte for mange kilo til å begynne med.

Kom i gang

Hvis du ikke har en personlig trener til å utforme et styrketreningsprogram for deg, er det mange retningslinjer du kan følge. Du må løfte tunge nok vekter til at du ikke kan gjøre mer enn 12 repetisjoner. De siste repetisjonene skal gjøre vondt. Hvis det ikke gjør vondt, løfter du rett og slett ikke tungt nok. Gjenta den samme øvelsen 3 ganger, med passende pauser mellom hvert sett. Det vil ikke ta lang tid før du oppnår bedre styrke. Øk derfor vekten gradvis etter hvert som du blir sterkere. Hvis du vil forbrenne flere kalorier under vekttrening, kan du gjøre mage- eller armhevinger mellom settene dine. Dette holder pulsen oppe hele tiden.

For å gi musklene tid til å komme seg, gå 48 timer mellom trening av de samme muskelgruppene. Dette betyr at du bare kan trene de samme musklene annenhver dag. Du kan imidlertid trene magemusklene hver dag, da de restituerer mye raskere enn resten av kroppen.

Lytt til kroppen din når du begynner med styrketrening. Muskelsårhet er en naturlig bivirkning av trening, men ømme eller hovne ledd er faresignaler på at du har overtrent.

Dette må du gjøre

Følgende retningslinjer er minst nødvendige hvis du vil oppnå en stor etterforbrenning etter styrketrening.

 • Trening av hele kroppen på en gang (2-3 ganger i uken)
 • 10 øvelser med 3 sett i hver
 • 8-12 repetisjoner i hvert sett
 • 1 min. pause mellom settene
 • Kjør til utmattelse i hvert sett
 • Fokuser på grunnleggende øvelser der mange av musklene trenes samtidig.
 • Minimum 2 benøvelser

Hvor raskt kan du forvente resultater?

Hvis du trener styrke 2-3 ganger i uken, kan du forvente merkbare forbedringer i styrke og utholdenhet etter bare noen få uker. Du vil se resultater etter omtrent noen måneders trening.

God trening!

Alt i treningsutstyr og treningsmaskiner hos apuls

Hos Apuls har vi spesialisert oss på alle typer treningsutstyr og maskiner, slik at vi kan tilby våre kunder de beste løsningene for en sunnere livsstil. Utforsk vårt spennende utvalg på denne siden i dag!