Kostholdsråd - Hurtigmat

Hurtigmat er alltid en enkel løsning etter en lang og travel arbeidsdag eller en festlig kveld. Men hva gjør egentlig hurtigmat med kroppen din?

Begrepet hurtigmat kommer fra engelsk fast food, og brukes om ferdiglaget varm mat som du kan kjøpe på kafeer, pølsevogner eller lignende. Maten har flere fordeler; den er billig, mange liker den, den er lett å få tak i og spises raskt, men det finnes også ulemper, som at den er usunn eller ødeleggende for tradisjonell matkultur.

Denne typen mat har utviklet seg med det moderne samfunnet, der folk går mer ut for å jobbe eller ha det gøy og tilbringer mindre tid hjemme. I tillegg til å være rask å tilberede, kan maten også spises raskt, noe som passer en travel livsstil. Mye hurtigmat kan også spises uten bestikk, noe mange synes er enklere.

Vekt

En enkel pizza inneholder nok kalorier til å dekke halvparten av en voksen kvinnes dagsbehov. I tillegg er det ofte svært lite fiber i hurtigmat, og siden fiber øker metthetsfølelsen, er det større risiko for overspising når du spiser hurtigmat, og overspising er åpenbart noe som vises på vekten hvis det skjer regelmessig.

Hurtigmat inneholder høye konsentrasjoner av mettet fett, salt og svært få næringsstoffer, noe som betyr at kroppen din ikke kan fungere optimalt, og hvis du bare spiser hurtigmat, forfaller kroppen din faktisk, som du kunne se i dokumentaren "Super Size Me".

Energi

I tillegg til å være sterkt bearbeidet, inneholder hurtigmat vanligvis også høye nivåer av transfett og mettet fett, tilsatt sukker og mye salt. Dette betyr at når du spiser usunn hurtigmat, får du i deg mange kalorier uten næringsverdi, slik at kroppen din ikke får noen brukbar energi.

Sykdom

Hurtigmat øker risikoen for type 2-diabetes og hjerte- og karsykdommer hvis du er overvektig. Transfettsyrer som finnes i frityrstekt mat, øker nivåene av det skadelige kolesterolet LDL. På samme måte kan store mengder salt spille en rolle for blodtrykk, nyrestein og magekreft.

Blodsukker

Mye hurtigmat inneholder ofte ingredienser med raske karbohydrater, som hvitt brød og sukker, som frigjøres raskt i blodet, i motsetning til langsomme karbohydrater, som grønnsaker, som frigjøres over lengre tid. Dette betyr at det er en betydelig økning i blodsukkeret når du spiser hurtigmat, noe som kan forstyrre insulinresponsen din på lang sikt og øke risikoen for type 2-diabetes.

Til tross for de ovennevnte risikoene ved inntak av hurtigmat, bør det selvfølgelig være rom for å nyte hurtigmat nå og da, med god samvittighet. Bare vær oppmerksom på mengden og hyppigheten, slik at det ikke blir en vane. Hurtigmat trenger ikke alltid å være søppelmat eller dårlig mat. Med punktene nedenfor kan hurtigmaten din bli sunnere med bare noen få endringer.

Suppler hurtigmaten din med ekstra grønnsaker, hopp over pommes frites og spis grønnsakspinner med dipp hvis du vil.

Unngå alt som stekes i frityrgryte

Be om mindre ost på pizzaen, og dropp osten i smørbrødet eller burgeren - velg alltid grovt brød eller rugbrød hvis det er et alternativ.

Hvis du velger en burgermeny, velg en liten eller vanlig meny i stedet for en stor meny. Du kan spare mange kalorier ved å velge en mindre meny.

Hvis du spiser en thaiboks, hopp over stekt ris, stekte nudler, frityrstekt kylling og reker og vårruller. Velg en liten porsjon vanlig ris, og be om ekstra grønnsaker i retten.

Ha det gøy