Squat Rack

Et knebøystativ er en viktig del, av et treningsstudio, men også hvis du vil ha en god hjemmetrening!

De fleste knebøystativmodeller kan brukes til både knebøy, benkpress og mange flere øvelser, avhengig av hvilken modell du velger. 

Les mer

Hva er et knebøystativ?

Et knebøystativ er et solid stativ som kan holde vektstangen og gi deg et utgangspunkt i riktig høyde.

Du kan bruke et knebøystativ til både knebøyøvelser og som benkpress. Du må imidlertid være oppmerksom på hvor langt ned et knebøystativ kan justeres for at det skal kunne brukes som benkpress.

Det er ganske stor forskjell på hvordan de forskjellige knebøystativene er konstruert. Noen har spesielle funksjoner i tillegg til sikkerhetstiltak, og noen kan justeres betydelig mer enn andre.

Det finnes forskjellige typer knebøystativer, som vi vil diskutere under avsnittet"Typer stativer". De vanligste modellene består ganske enkelt av en base og 2 oppreiste stenger, med et grep for å holde vektstangen sikker.

De fleste knebøystativer kan justeres i både bredde og høyde, noe som gir utrolig mange muligheter.

 

Hvorfor bør du kjøpe et knebøystativ?

Du bør skaffe deg et knebøystativ fordi det er det perfekte utgangspunktet for knebøy og benkpress.

Hvis du er litt ressurssterk, kan du også utføre mange andre typer øvelser med et knebøystativ, og du kan til og med få dem med innebygde pull up barer eller dip barer.

Knebøystativer kommer i alle prisklasser, så det bør være et nivå som passer budsjettet ditt.

Typer av stativer
Det er 5 forskjellige typer knebøystativ, og hvert stativ har noen spesifikke egenskaper, som vi vil gjennomgå nedenfor. De 5 typene er:

 • Knebøystativ
 • Smith-stativ
 • Halv stativ
 • Sissy squat
 • Strømstativ
 • Knebøystativ

  Dette er den vanligste typen og derfor også den typen knebøystativ som de fleste kjenner. Denne typen er enkel og lett å bruke for alle.

  Konstruksjon
  Denne typen knebøystativ er ofte veldig enkel i konstruksjonen og gir et godt grunnlag for knebøy- og benkpressøvelser. Det er her de billigste modellene finnes, og selvfølgelig også de mest skrapete knebøystativene.

  Knebøystativer er tilgjengelige som et sammenhengende stativ som enten er montert eller boltet sammen, men de er også tilgjengelige som 2-delte stativer.
  Det 2-delte knebøystativet gir deg litt mer frihet i plasseringen, men kan være mindre stabilt enn det sammenhengende knebøystativet.

  Høyde
  Noen av knebøystativene som kan bli høyest, kan vanligvis gå opp til rundt 168 cm, og de laveste kan gå ned til rundt 92 cm.

  Bredde
  De smaleste knebøystativene kan gå ned til ca. 80 cm, men noen modeller, med innebygde dipstenger, kan gå helt ned til ca. 48 cm. De bredeste knebøystativmodellene går ut til rundt 150 cm.

  Forsikre deg om at du tar grundige målinger før du kjøper et knebøystativ for å sikre at du får det riktige for dine behov. Sjekk dette spesielt hvis du er høy eller trenger å bruke et knebøystativ for benkpress.

  Vektbelastning
  Knebøystativ av denne typen kan håndtere en vektbelastning på mellom 120 - 250 kg. Hvis du trenger et knebøystativ som kan håndtere en høyere vektbelastning enn dette, bør du se på en av de andre typene.

  De fleste vil trenge et stativ med høyere vektbelastning hvis det skal brukes til knebøyøvelser enn hvis stativet skal brukes til benkpress.

  Ekstrautstyr
  Av ekstrautstyret i knebøystativ er sikkerhetsstenger det vanligste.

  Sikkerhetsstenger er to stenger som strekker seg utover selve stativet, og sikrer at vektstangen blir fanget hvis du faller.

  Disse stengene er ofte veldig, veldig solide, ettersom de må kunne støtte vektstangen i et fall.

  Rundt 30 av våre stativer har disse sikkerhetsstengene innebygd. Hvis du planlegger å løfte tungt, er dette en fornuftig funksjon som gir deg mye mer sikkerhet.

  Det anbefales på det sterkeste at du velger et stativ med denne funksjonen hvis du vil presse deg selv til det ytterste.

  Det finnes også noen knebøystativ på markedet, som er utstyrt med en pull up bar eller dip barer.

  Lagring av skiver
  Omtrent 33 f våre knebøystativer har mulighet for å lagre vektskiver på sidene.

  Dette er ikke bare praktisk, men øker også stativets stabilitet når skivene er montert på sidene.

  Et slikt stativ, med mulighet for lagring av skiver, krever mer plass, men er også praktisk.

   

  Smith-stativ

  Smith rack er en type knebøystativ som lar deg trene med veldig tunge vekter uten å ha en partner til å hjelpe deg.

  Konstruksjon
  Stativet har en vektstang montert, som går i et fast system på hver side. Dette betyr at stangen kan festes uansett hvor den er. Alt du trenger å gjøre er ganske enkelt å dreie stangen.

  Denne typen smithstativ er en av de sikreste måtene å utføre knebøyøvelsen på. Du må imidlertid være sikker på at du utfører øvelsen riktig og står med føttene i riktig posisjon.

  Hvis du vil ha maksimal effekt av treningen din, bør du velge et av de andre stativene. I et smithstativ trenger ikke musklene dine å jobbe for å stabilisere vektstangen, ettersom den går på et fast system.

  Du bør derfor velge et smith rack squat rack hvis du trener alene og ønsker økt sikkerhet.

  Vektbelastning
  Den maksimale vektbelastningen på et smedstativ er veldig, veldig stor. De har en stor ramme og derfor mange stenger for å støtte vekten.

  Dessuten er vektstangen konstant under kontroll av stativet, slik at den maksimale vektbelastningen aldri blir relevant på et smithstativ.

  Ekstrautstyr
  Det er sjelden noe ekstrautstyr til et smithstativ. Svært få modeller har en chin up bar eller lignende.

  Lagring av skiver
  Omtrent 65 f alle smith rack stativer kan lagre vektskiver på sidene.

  Dette er en smart funksjon som ikke bare er praktisk, men som også øker stativets stabilitet når skivene er montert.
  Imidlertid er et smedstativstativ enormt stabilt i utgangspunktet, så det bør bare være for den praktiske fordelen.

  Halv stativ

  Et halvt stativ er betydelig større enn de vanlige knebøystativene, men ikke et fullt bur som power rack.

  Halvstativ er det beste alternativet hvis du vil ha et ekstremt solid knebøystativ som ikke tar mye plass.

  60 f alle halvstativstativer, er utstyrt med faste kroker hele veien opp, og vi vil også anbefale å velge et slikt stativ.

  De resterende 40 f utvalget, er utstyrt med et sett med kroker, som flyttes i forhåndsbestemte nivåer. Selv om disse er enkle å flytte, er det bare mer praktisk å ha alle krokene klare hvis du trenger dem.

   

  Konstruksjon
  Et halvt stativ består alltid av fronten, der vektstangen skal plasseres, og en bakvegg som støtter denne fronten. Dette gir sublim holdbarhet og bæreevne.

  Denne typen knebøystativ har alltid noen solide føtter og en veldig god stabilitet. Vekten er også alltid ganske høy, og dette hjelper selvfølgelig også for en god stabilitet.

  Vektbelastning
  Et halvstativ kan håndtere så høy vekt at det sjelden blir nødvendig for noen å undersøke dette.

  De fleste kan håndtere 400 - 600 kg på stangen, så det bør være nok for de fleste.

  Dette er knebøystativer, som stort sett bare er produsert for profesjonell bruk. Få privatpersoner har plass til et halvt stativ i sitt eget treningsrom.

  Ekstrautstyr
  Hvis det ikke er 100 f-markedet utstyrt med sikkerhetsstenger, er det absolutt i nærheten. Dette er en sikkerhetsfunksjon som forventes på et halvt stativ.

  Ca 40 f halv rack stativer, har innebygd trekke opp håndtak. 

  Noen halvstativstativer er også utstyrt med kroker for gummibånd i bunnen, som lar deg bruke treningselastikkersammen med en vektstang.

  Trekk opp håndtak og elastiske kroker er noen av de eneste ekstrautstyrene du virkelig trenger å se etter hvis du vil ha dem. Sikkerhetsstenger og lignende er for det meste inkludert.

  Lagring av skiver
  Det er svært få halvstativer som ikke kan lagre vektskiver. Så dette er en standardfunksjon som forventes av et halvt stativ.
  Dette er fordi disse knebøystativene ofte brukes i profesjonelle sammenhenger.

  Strømstativ

  Power rack er den største typen knebøystativ du kan få, for en fri vektstang. Selve stativet har samme dimensjoner som et smithstativ.

  Med et power rack er brukeren fullstendig beskyttet og har det perfekte miljøet for en seriøs styrketrening.

   

  Oppbygging
  Et power rack er bygget som en firkant, med deg stående i midten. Du utfører øvelsene inne i denne firkanten og er alltid sikret med sikkerhetsstenger. Vektstangen din beveger seg ganske enkelt ikke utenfor stativets 4 vegger på noe tidspunkt under øvelsen.

  Disse kraftstativene er ekstremt solide.

  Vektbelastning
  Disse power rack knebøystativene kan håndtere en enormt høy vekt, da de fordeler vekten på 4 belastningspunkter. Få mennesker vil være i stand til å løfte en vekt som er høyere enn stativet kan håndtere.

  Strømstativer har vanligvis en maksimal vektbelastning på 400 - 600 kg.

  Ekstrautstyr
  Mange power racks er utstyrt med en pull up bar. Faktisk har omtrent 85 f serien denne funksjonen, så det er nesten å forvente på et kraftstativ.

  Lagring av skiver
  Omtrent 50 f alle kraftstativer, har mulighet for lagring av vektskiver, på sidene.

  Dette er en praktisk funksjon som vil gjøre opplæringen enklere.

  Sissy squat

  Det er et ordtak som sier: "Ekte menn gjør sissy knebøy". Det er fordi sissy knebøy isolerer quads bedre enn noen annen øvelse.

  Struktur
  En sissy squat har veldig små dimensjoner og fungerer ved å sette bena i, ved å bruke din egen kroppsvekt som belastning.

  Du kan holde en vektplate hvis du vil ha en større belastning, men det vil neppe være nødvendig.

  Sissy squat fungerer ved å sette deg ned så langt du kan og heve kroppen igjen.

  Navnet på Sissy Squat har absolutt ingenting å gjøre med hvem som gjør øvelsene. Dette er en av de mest hardcore øvelsene for lårene dine. Den er oppkalt etter en mann, fra gresk mytologi, kalt Sisyfos.

  Vektbelastning
  Disse sissy knebøystativene er så solide at du umulig kan ødelegge dem - uansett hvilken vekt du skal trene med.

  Hva koster et godt knebøystativ?

  Hvis du bare trenger et billig knebøystativ for hjemmetreningen din, trenger du egentlig ikke å bruke mye penger.

  De billige modellene starter rundt 500 - 800, - og gir deg et fint utgangspunkt som både knebøystativ og benkpress.

  Når du beveger deg opp, i prisklassen 2000 - 4000, nærmer kvaliteten seg et semi-profesjonelt nivå, på vanlige knebøystativ. Her vil du oppleve noen gode sikkerhetsløsninger og holdbarheten vil økes betydelig.

  Det veldig profesjonelle knebøystativet finner du i en prisklasse over 6.000,-. 

  Halvstativene starter i en prisklasse mellom 3.000 - 4.000,- og her får du en veldig fin stabilitet. Halvstativer i denne prisklassen vil være mer stabile enn knebøystativer i samme prisklasse.

  Profesjonelle halvstativer er tilgjengelige i prisklassen over 8.000,- og her får du noen ekstremt solide og stabile stativer.

  Smith rack og power rack er den dyreste prisklassen, men de er også de største og mest stabile stativene. 

  Hvilket knebøystativ skal du velge?

  Hvilket knebøystativ du skal velge, avhenger mye av dine behov for stabilitet og maksimal lastekapasitet.

  Du bør velge et av de billige knebøystativene hvis du bare vil ha en god hjemmetrening og utføre knebøy så vel som benkpress, med en maksimal belastning på 180 kg.

  Du bør imidlertid velge et dyrere knebøystativ hvis du vil betale ekstra for bedre stabilitet eller en maksimal lastekapasitet på over 180 kg.

  Vi anbefaler at du velger et stativ som er boltet eller sveiset sammen. Dette vil gi en mye bedre stabilitet til stativet. De todelte modellene er veldig fleksible, men mister også noe stabilitet.

  Hvem kan bruke et knebøystativ?

  Alle som ønsker en seriøs styrketrening kan bruke et knebøystativ.

  Knebøy og benkpress er noen av de viktigste øvelsene innen styrketrening. Disse øvelsene er en del av de såkalte "sammensatte" øvelsene, som er de øvelsene som bygger mest muskelmasse.

  Derfor er et knebøystativ et must, både for hjemmetrening og treningssenteret.

  Knebøystativ med sikkerhetsstenger

  Sikkerhetsstenger er en av de viktigste funksjonene på et knebøystativ hvis du vil presse treningen til det ytterste.

  Disse sikkerhetsstengene gir deg en sikkerhet i tilfelle du faller eller mister vektstangen. Sørg derfor for at du kjøper et knebøystativ hvis du vil presse deg selv til det ytterste.

  Det finnes mange forskjellige knebøystativer med sikkerhetsstenger. Når du velger riktig modell, se på den maksimale lastekapasiteten som det aktuelle knebøystativet kan håndtere.

  Knebøystativ med pull up bar

  Et knebøystativ med pull up bar kan være veldig praktisk og passer perfekt til for eksempel crossfit-trening.

  Dette alternativet er ofte bare tilgjengelig på de større semi-profesjonelle modellene, da det krever mye mer stabilitet.

  Forsikre deg om at chin up-stangen har et bredt grep.

  Knebøystativ med dipstenger

  Det finnes noen enkle knebøystativ som har innebygde dipstenger. Dette stiller store krav til hvor smalt stativet kan stilles inn.

  Du må være grundig for å undersøke hvor smalt stativet kan stilles inn når du vil kjøpe et knebøystativ med dipstenger. Det er veldig individuelt hvor smalt du utfører en dip-øvelse, så mål bredden din og sørg for at stativet kan være så smalt.

  Knebøystativ med oppbevaring for vekter
  Et knebøystativ som kan lagre plater er ekstremt praktisk. Imidlertid har ikke alle dette alternativet. Du finner dette på mer stabile stativer.

  For at et stativ skal kunne lagre vektskiver, må stabiliteten være veldig god. Derfor finnes dette bare på semi-profesjonelle knebøystativer.

  Lagringen gir også økt stabilitet på stativet, så hvis du har plass og budsjett til det, vil det være en fordel for deg.

  Maksimal vektbelastning

  Den maksimale vektbelastningen er veldig viktig, og dette viser også mye om stativets grunnleggende stabilitet.

  Jo høyere vektbelastning et stativ kan håndtere, desto bedre blir stabiliteten.

  De veldig små knebøystativene starter med en belastning på 120 kg, men du kan få en lastekapasitet på godt over 400 kg om nødvendig.

  Vedlikehold av et knebøystativ

  Et knebøystativ krever ikke noe spesielt vedlikehold.

  Det viktigste er at du er forsiktig når du justerer høyden på stativet. Noen stativer kan bli skadet hvis du lar sidene falle ned, fra toppinnstillingen, i full fart.

  Tenk derfor to ganger når du justerer knebøystativet ditt.

  De fleste knebøystativer er laget for veldig tung bruk og er derfor veldig holdbare.

  Oppbevaring av et knebøystativ

  Dessverre er det sjelden noen virkelig gode lagringsalternativer for et knebøystativ. Det er ingen modeller som kan brettes og veldig få som kan være så smale at det kan betraktes som praktisk oppbevaring.

  De fleste bruker derfor knebøystativet som en fast del av treningsstudioet. Stativet kan lagre vektstangen din når du ikke trener.

  Vi anbefaler disse merkene

  Det er mange gode produsenter som produserte knebøystativ. Det er imidlertid noen få som vi spesielt anbefaler, da de produserer utstyr av spesielt god kvalitet og til gode priser.

  Merkene vi spesielt vil anbefale er følgende:

 • Odin
 • Titan
 • Gymleco
 • Odin anbefales ettersom de produserer noen knebøystativ som gir deg mye valuta for pengene. Det samme gjelder Titan, som har et veldig bredt utvalg av stativer.

  Vi anbefaler Gymleco på grunn av sin ekstremt høye kvalitet. Det er en kvalitet som tåler belastningen i ethvert treningsstudio, selv om prisene er relativt lave.

  Øvelser med knebøystativ

  Den vanligste øvelsen, med et knebøystativ, er selvfølgelig knebøyøvelsen. Du utfører dette som følger:

  1. Stå foran knebøystativet med stangen i riktig høyde. Stå oppreist med brystet skjøvet ut. Føttene dine skal være skulderbredde fra hverandre, med føttene i en liten vinkel utover.
    
  2. Begynn med å bøye knærne. Unngå å bøye deg bakover. Dette krever at du bøyer knærne fremover - sørg for at knærne i denne bevegelsen følger føttenes retning.
    
  3. Fortsett bevegelsen nedover, til et passende nivå. Forsikre deg om at du har plassert vekten jevnt på foten. Du bør ikke legge vekten primært på verken forfoten eller hælen.

  Alt i treningsutstyr og treningsmaskiner

  Utforsk også vårt store utvalg av annet spennende treningsutstyr for mer inspirasjon til treningen din! Hos apuls har vi et stort utvalg av treningsutstyr av høy kvalitet.

  Se våre mange manualer, kettlebells, treningselastikker og mye mer.

  Hos apuls har vi også et stort utvalg av spennende treningsapparater for mer inspirasjon til treningen din!  Se f.eks. våre mange romaskiner, tredemøller, ergometersykler og mye mer på denne siden. Du er også hjertelig velkommen til å besøke bloggen vår for enda mer inspirasjon til treningen din!