Hvordan kjøpe riktig crosstrainer

Nedenfor er en sjekkliste å følge når du kjøper en crosstrainer

Enten du kjøper din crosstrainer her eller et annet sted, er det viktig at du er klar over punktene nedenfor, slik at du er sikker på å få en modell som passer perfekt til deg.

Hvis du har noen spørsmål før du kjøper en crosstrainer, er du velkommen til å kontakte oss på amptempnbsp;60 62 71 00 eller e-post info@apuls - her får du alltid en ærlig og grundig veiledning.

Type

Her må du velge om ellipsemaskinen din er forhjulsdrevet eller bakhjulsdrevet.

Bakhjulsdrevne modeller er de vanligste, da de tar veldig lite plass og derfor er enkle å oppbevare rundt i hjemmet.

Forhjulsdrevne modeller tar mer plass, men har en mer naturlig bevegelse på grunn av den lange skrittlengden. Vekten er generelt høyere og du står høyere på crosstraineren. Det stiller derfor litt større krav til tilkomstforholdene og takhøyden i huset. Forhjulsdrevne crosstrainere brukes ofte i treningssentre, da de rett og slett gir den beste brukeropplevelsen.

Maksimal brukervekt

Den maksimale brukervekten er ekstremt viktig, da den avslører konstruksjonskvaliteten til en crosstrainer.

Det er derfor svært viktig å sjekke denne faktoren, enten du veier 60 kg eller 100 kg. En crosstrainer som tåler 150 kg vil alltid være betydelig mer stabil under trening enn en modell som bare tåler 100 kg.

Optimal stabilitet sørger for høy motivasjon og en høyere kvalitetsfølelse.

Trinnlengde

Steglengden avgjør hvor naturlig treningen vil føles.

Et veldig kort skritt på 28-35 cm vil føles mer som en sykkel, og et lengre skritt på 40-58 cm vil føles mye mer som løping. Den lange skrittlengden er klart å foretrekke hvis du vil ha en komfortabel og naturlig treningsøkt.

Bremsesystem

Bremsesystemet kan være enten magnetisk, elektromagnetisk eller luft.

Alle 3 bremsesystemer gir deg god motstand, så det er hovedsakelig holdbarhet du må vurdere.

Det magnetiske systemet fungerer ved å fysisk flytte en kraftig magnet nærmere svinghjulet for å øke motstanden, og den motsatte forsterkeren for å redusere den. Dette er det billigste alternativet å produsere og vil derfor bli funnet i de billigste modellene. Det er fint og har en levetid som vanligvis er over 10 år.

Elektromagnetiske bremser har den store fordelen at det ikke er noen bevegelige deler. Det er rett og slett en spole der kraften reduseres eller økes uten at den faktisk beveger seg fysisk. Dette gir en mer stabil motstand, som også er sterkere og har lengre levetid.

De fleste vil oppleve rikelig med motstand i det billige magnetiske systemet.

Opplæringsprogrammer

Antallet kan være viktig for noen, for å opprettholde en høy motivasjon.

De fleste crosstrenere har 10-12 treningsøkter, og det bør være nok for de fleste. På lang sikt bør du sannsynligvis tenke på å ha en god utsikt, en TV eller lignende, for å gi motivasjonen et løft.

Bluetooth

Denne funksjonen kan gi et stort motivasjonsboost, da du får ekstremt mange muligheter når det gjelder treningsprogrammer, statistikk, brukere og mye mer.

Hvis en crosstrainer har denne Bluetooth-funksjonen, kan den kobles til et nettbrett/iPad eller en smarttelefon.
Dermed overtar den kontrollen av crosstraineren din og den gratis appen, gjør det mulig å trene hvor du vil og lage et treningsprogram basert på det spesifikke stedet. Nettbrettet / smarttelefonen din bruker ganske enkelt Google Maps til å lage et treningsprogram, nedover Champs Elysees i Frankrike eller Strandpromenaden i København. Motstanden styres av hvordan stigningen er i virkeligheten, og dermed har du et ubegrenset antall treningsprogrammer på din crosstrainer.

Denne Bluetooth-funksjonen øker prisen på maskinen, ettersom produsenten må betale en lisens for deg i tillegg til å bygge funksjonen inn i datamaskinen. På den annen side, når du har kjøpt en crosstrainer med denne funksjonen, er den gratis.

Justering av motstand

Det er to typer motstandsjustering på en crosstrainer. Manuell eller elektronisk.

De billigste modellene er utstyrt med manuell motstandsjustering og kan derfor ikke ha automatiske treningsprogrammer.

Elektronisk styrt motstand gir crosstraineren mange flere muligheter for treningsprogrammer og gjør det også mer behagelig for deg, da du bare trenger å konsentrere deg om treningen.

Svinghjul

Svingvekten er en veldig misforstått faktor ved kjøp av en crosstrainer - den er upålitelig og bør ikke tas i betraktning.

Denne svinghjulvekten skal indikere hvor glatt en tråd du vil føle i pedalene, samt hvor hard motstand du kan oppnå. Problemet er at forskjellige produsenter måler svinghjulsvekten på forskjellige måter. Derfor blir tallet helt upålitelig.

Noen produsenter måler det som den totale massen av alt som snurrer rundt inne i systemet, noen måler det utelukkende på selve svinghjulet og andre bruker mystiske beregninger for å komme frem til tallet.



Mange selgere vil be deg om å se på denne faktoren, men det er en misforståelse som kan oppstå hvis selgeren ikke kjenner det tekniske oppsettet. Det er mange andre faktorer i denne sjekklisten som du bør se på i stedet.

Resistensnivåer

Antall motstandsnivåer bestemmer hvor små intervaller du kan klatre - jo flere motstandsnivåer, jo lettere blir det å øke belastningen på crosstraineren.

Et veldig lavt antall motstandsnivåer tilsvarer å ha et sett med manualer der du blir tvunget til å klatre 3 kg, i stedet for 0,5 kg. Jo lavere vekt du kan øke belastningen med, jo lettere vil det være for deg å øke kondisjonen og styrken.

Derfor anbefaler vi at du nøye vurderer hvor mange du trenger. De fleste crosstrainere har 16 eller 32 motstandsnivåer.

Pulsmåling

Pulsmåling er ikke en nødvendighet for en god treningsøkt, men det kan være motiverende å følge med på pulsen og kaloriforbrenningen på crosstraineren.

De fleste crosstrainere har pulsmåler i håndtakene, og de mer avanserte har mulighet for å koble til et trådløst pulsbelte.

Når en crosstrainer hele tiden kjenner pulsen din, kan den styre treningsprogrammene deretter og gi mer nøyaktig informasjon om kaloriforbrenningen din.

Watt-funksjon

Crosstrainere med watt-funksjon gjør det lettere å følge styrkeutviklingen din og sammenligne prestasjonene dine med andre treningsformer.

Til sammenligning tilsvarer 310 watt ca. 40 km/t på en vanlig landevei.

Watt-tallet viser hvor hardt du trener basert på en beregning med det valgte motstandsnivået og intensiteten din.

Hvorfor velge en crosstrainer

Når du vil øke kondisjonen din, gå ned i vekt eller bygge muskler, er det en god idé å trene sirkeltrening. Det får hele kroppen i bevegelse og det er lett å få opp pulsen. Med en crosstrainer er det superenkelt å trene sirkeltrening.

Denne artikkelen vil fortelle deg alt du trenger å vite om crosstrainere. Først går vi gjennom noen av de mange fordelene med å trene på en crosstrainer, og deretter gir vi deg noen tips til treningen din. Til slutt finner du en sjekkliste for kjøp av crosstrainer. Husk at du alltid er velkommen til å ringe våre eksperter på 60 62 71 00 eller sende oss en e-post på info@apuls.

Crosstraineren er et allsidig treningsapparat som er enkelt å trene med. Du trener hele kroppen ved å gjøre løpebevegelser med beina og trekke og skyve med armene. Til sammen gir dette en sunn bevegelse som er veldig lik treningen vi ser fra langrenn.

Sunn form for trening

Sirkeltrening er supersunt - på lang sikt kan det hjelpe deg med å leve et sunnere og lengre liv. Ikke bare forbrenner det kalorier og bygger muskler, det vil også bidra til å forbedre helsen din, styrke hjertet og lungene og øke bentettheten. Sirkeltrening kan øke blodgjennomstrømningen og forbedre oksygentilførselen, noe som også betyr at det kan forebygge ulike livsstilssykdommer og redusere søvnløshet og stress.

Effektiv og skånsom opplæring

Crosstraineren er skånsom sammenlignet med løping på asfalt, da den ikke gir kroppen støt og dermed skåner ankler, knær og hofter. Det er derfor også bra for å forebygge eller rehabilitere skader, da du kan få opp pulsen uten å belaste kroppen unødvendig.

Bare fem minutter på en crosstrainer vil styrke knærne og hoftene dine betydelig. Føttene dine er alltid i kontakt med pedalene på en crosstrainer, og du overbelaster ikke knær og hofter, noe som reduserer risikoen for leddsmerter.

Opp med pulsen - ned med vekten

Med en crosstrainer vil det være enkelt å bygge en god grunnform eller gå ned i vekt, ettersom mange av kroppens store muskelgrupper er i arbeid, slik at hele kroppen brukes og styrkes.

Med regelmessig trening på en crosstrainer og riktig kosthold kan du gå effektivt ned i vekt. Det er bra å bruke de høye håndtakene på crosstraineren, da det gir en effektiv trening for armene og overkroppen.

Velg riktig crosstrainer

Når du velger crosstrainer, er det noen ting du bør være oppmerksom på. Det finnes crosstrainere med forskjellige treningsprogrammer, og det kan være lurt å se etter en crosstrainer med mange programmer for å variere treningen og gjøre den spennende.

I tillegg er det viktig å se på skrittlengden, en middels skrittlengde er omtrent 40 cm, mens en lang skrittlengde er omtrent 50+ cm. Skrittlengden kan ikke være for lang, men den kan være for kort. Ofte er ønsket skrittlengde relatert til benlengden, jo lengre bena dine er, jo lengre må skrittlengden være for at du skal få en naturlig følelse. Mange er redde for at skrittlengden blir for lang, men vi har aldri hørt om et slikt tilfelle. Jo lengre innersøm, jo mer naturlig blir følelsen.

På en crosstrainer vil en maksimal vekt være angitt, noe som også er viktig å huske på. Selv om du ikke trenger en høy maksimal brukervekt, jo høyere den er, jo bedre.

Denne maksimale brukervekten sier noe om kvaliteten på crosstrainerens konstruksjon og har direkte innflytelse på stabiliteten - enten du veier 100 kg eller 60 kg. Jo høyere maksimal brukervekt en crosstrainer har, desto mer stabil er den.

Det er ofte en god idé å velge en solid crosstrainer, dvs. den bør være tung og ha en sterk rammekonstruksjon som gjør maskinen stabil. Det er bra å se etter en maskin med et tungt svinghjul eller høy giring, da dette gir en bedre tråd.

Crosstrainer pris

Crosstraineren er et populært treningsapparat, både på treningssenteret og til hjemmebruk, men ikke alle crosstrenere er like gode. For å finne den rette crosstraineren er det lurt å snakke med noen eksperter på området. Du kan ta kontakt med oss eller noen av konkurrentene våre - uansett, bare sørg for at du ikke kjøper feil maskin.

Pris spiller en viktig rolle når du ser på crosstrainere. Selvfølgelig bør prisen passe til budsjettet ditt. Hvis du leter etter en billig maskin som fremdeles vil være god å bruke, er et budsjett på 4-5000kr passende. Etter det vil du åpenbart få flere funksjoner, holdbarhet osv, så ta deg god tid til å bestemme budsjettet ditt basert på dine behov.

Hvis du kjøper en brukt crosstrainer, er det viktig å sørge for at den er i god stand og å spørre nyprisen. Det er imidlertid sjelden verdt det hvis du virkelig vil bruke treningsmaskinen.

De fleste crosstrainere er ganske slitte - det er alltid en grunn til at den selges.

Det finnes mange crosstrainere til under 4.000kr, men vanligvis henger pris og kvalitet sammen. Det er vanskelig å finne en god crosstrainer til under 4000 kr som har god holdbarhet og gir optimal trening.

Den midterste prisklassen for crosstrainere er mellom 4.000kr og 6.000kr. Crosstrainere i denne prisklassen er solide crosstrainere som kan vare i flere år og gi en god treningsopplevelse. Merker som Abilica, Kettler og Reebok lager gode crosstrainere i den midlere prisklassen.

Dyre crosstrainere koster rundt 6.000-16.000kr, det er her du bør se hvis du vil ha en treningsapparat av høy kvalitet som kan vare i mange år og gi en optimal treningsopplevelse hver gang.

Profesjonelle crosstrainere koster vanligvis fra 16.000,- og har noen mye strengere krav å oppfylle. Her bør den maksimale brukervekten være 180 kg eller mer, brukervennligheten bør være enorm slik at alle brukere i treningsstudioet kan bruke den, og skrittlengden bør være minst 50 cm.

Mat

Sammen med ellipsemaskinen kan du kjøpe en matte. En matte beskytter gulvet, reduserer støy og eliminerer statisk elektrisitet - samtidig får den crosstraineren til å stå stødigere.

Det finnes forskjellige størrelser på mattene som passer til forskjellige treningsmaskiner.

Det finnes hovedsakelig to typer gulvmatter: gulvbeskyttere, som du kan sette sammen selv, og matter i bestemte størrelser.

Fordelen med gulvbeskyttere er at du kan bruke dem til andre formål, hvis du på et tidspunkt ikke lenger trenger dem under treningsapparatet ditt. Du kan også enkelt utvide området, for eksempel hvis du vil ha en ekstra treningsmaskin, et område for stretching eller lignende.

For- eller bakhjulsdrift?

Det finnes både forhjulsdrevne og bakhjulsdrevne crosstrainere. Ytelsen til de to typene er den samme, men selve opplevelsen er forskjellig.

En bakdrevet crosstrainer er ofte ikke tilgjengelig med like lange skritt som en frontdrevet, bevegelsen er mer sammenlignbar med en sykkelbevegelse, og skrittbredden er bredere. Skrittbredden har også en stor innvirkning på hvor naturlig bevegelsen vil føles, og denne faktoren blir ofte oversett i jakten på en ny crosstrainer.

Bevegelsen på en frontdrevet crosstrainer er jevn, sammenlignbar med sakte løping eller langrenn, skrittlengden er ofte lengre og skrittbredden smalere. Dermed vil bevegelsen på en frontdrevet crosstrainer føles mer naturlig og behagelig. Disse frontdrevne ellipsemaskinene tar imidlertid betydelig mer plass.

Det er ofte de forhjulsdrevne ellipsemaskinene som finnes på treningssentrene, da de ønsker å gi brukerne den absolutt beste bevegelsesopplevelsen og kvaliteten. De har også sjelden de samme strenge dimensjonskravene som en crosstrainer til hjemmebruk.

Vedlikehold av crosstrainer

Vedlikehold av en crosstrainer krever nesten ingenting, den må tørkes ren for svette en gang i blant, og så kan det være en god idé å olje den på nytt noen uker etter at den er montert eller etter behov.

De forhjulsdrevne modellene må av og til smøres med silikon på de bakre skinnene.

Morsommere trening med en crosstrainer

For å gjøre treningen morsommere kan du plassere crosstraineren foran en TV eller sette på god musikk mens du trener.

Noen ellipsemaskiner lar deg koble til en iPad eller et nettbrett via Bluetooth, slik at du kan følge en rute, FaceTime med venner, se på programmer, lese eller gjøre hva du vil mens du trener. Mulighetene er rett og slett uendelige, og appen du trenger å laste ned til nettbrettet ditt er gratis. Den kuleste funksjonen er muligheten til å løpe hvor som helst på planeten. Du bruker ganske enkelt den innebygde Google Maps-funksjonen og velger hvor du vil løpe. Deretter hever eller senker crosstraineren motstanden, avhengig av hvordan det er i virkeligheten.

Denne Bluetooth-funksjonen gjør at prisen på crosstraineren øker litt, men det gir også en super motivasjon til treningen.

Crosstrainere med denne funksjonen starter på rundt 6.000 kr.

Mange fordeler med en crosstrainer

Crosstrainere har blitt utrolig populære de siste årene, og med god grunn - de styrker hele kroppen, øker kondisjonen og gjør det enkelt å få opp pulsen og forbrenne kalorier, samtidig som kroppen skånes for overbelastning.

Spesielt om vinteren er crosstraineren en fordel, det kan være vanskelig å løpe når det er kaldt og været er dårlig, men med en crosstrainer kan du trene hjemme i stua, noe som er litt morsommere enn en løpetur i snø og sludd.

En crosstrainer lar deg enkelt kontrollere treningen din - i motsetning til ute i naturen kan du bestemme når bakkene kommer og hvilken belastning du vil ha. Du kan lage ditt eget treningsprogram, eller følge et som allerede er satt opp.

Det er enkelt å holde oversikt over distanse, tid, forbrenning og pedalomdreininger, så crosstraineren kan være en god motivator for å trene og forbedre seg.

Det er enkelt å gjøre intervalltrening med en crosstrainer og komme i form og forbrenne kalorier raskt.

Still inn crosstraineren slik at den passer for deg

På de fleste crosstrainere kan du holde oversikt over "skritt per minutt" eller spm, som er et tall som indikerer hvor mange ganger du går fremover og bakover per minutt.

Tallet skal være mellom 140 og 175, hvis det er under 140, er belastningen din for høy, noe som kan føre til at du raskt blir sur og ikke får nok ut av treningen. Hvis det er over 175, betyr det at belastningen din er for lav og at du ikke får nok ut av treningen din.

Hvis du følger disse intervallene, er du garantert en effektiv treningsøkt.

Få mest mulig ut av treningen din med en crosstrainer

For å få mest mulig ut av crosstrainer-treningen er det viktig å bruke armene effektivt for å få mest mulig ut av maskinen.

En av faktorene som gjør crosstraineren så effektiv er at den aktiverer så mange muskler som mulig samtidig, noe som gjør det mye lettere å få opp pulsen på et øyeblikk.

Å trene på en crosstrainer skal være behagelig, men ikke for behagelig, hvis du ikke føler deg påvirket av treningen, vil du vanligvis ikke få mye ut av det. Derfor må du komme deg opp til en belastning som kan merkes.

Det er flere måter å trene på med en ellipsemaskin, inkludert intervalltrening, der du veksler mellom hard intensiv trening med høy belastning og rolig trening med lavere belastning, du kan velge å ta 5 x 2 minutter hard trening og mellom 1 minutt rolig trening.

En annen måte å bruke crosstraineren på er tempotrening, der du varmer opp i noen minutter og øker intensiteten til et godt nivå og deretter opprettholder intensiteten i for eksempel 15 minutter, avhengig av hvor høy intensiteten er.

Uansett hvilken type trening du velger, er det avgjørende at du føler deg vel med bevegelsene og motivert.

Fokuser på overkroppen - Hvis du vil fokusere treningen på overkroppen, ta tak i de høye håndtakene på crosstraineren og konsentrer deg mest om armarbeidet, slapp litt av i bena og bruk armene til å få maskinen til å gå rundt.

Dette trener først og fremst biceps, triceps og brystmuskler.

Fokuser på underkroppen - For å fokusere treningen på underkroppen, ta tak i håndtaket i midten og hold armene stille slik at beina gjør jobben.

I denne øvelsen skal hælene ikke berøre pedalene, slik at den ytre delen av foten bærer kroppsvekten din.

Oppvarming og tøying for bedre ytelse

For å forbedre ytelsen din er det lurt å gjøre noen oppvarmingsøvelser eller tøye ut før du begynner på crosstraineren, slik at musklene dine er klare til å yte sitt beste.

Hvis du trener lenge, kan det være en god idé å tøye ut etter trening slik at musklene kan slappe av og ikke bli ømme.

En oppvarming bør være mellom 8-12 minutter og kan gjøres på crosstrainer hvis du finner et behagelig tempo som varmer opp kroppen sakte.

Mange profesjonelle idrettsutøvere bruker en skumrulle til oppvarming, da den kan gi mange forskjellige dybder og gjør det enkelt å oppnå en perfekt strekk for hele kroppen.

Hvis du er nybegynner, anbefaler vi at du starter med en veldig myk skumrullemodell.

For å unngå muskeltretthet, senk farten før du planlegger å slutte å trene, i stedet for å stoppe brått midt i en hard treningsøkt.

For best resultat, bruk 10 minutter på å senke farten før du stopper helt.

riktig teknikk - For å få riktig teknikk og unngå rygg- og nakkeskader, husk å stramme opp magen, holde ryggen og skuldrene på plass.

I tillegg er det viktig å se rett frem og ikke ned på føttene, da dette kan forårsake nakkesmerter.

Perfekt treningsmaskin for hjemmet

En crosstrainer er et godt valg for en hjemmetreningsmaskin siden den kan justeres til alle nivåer og brukes av alle, slik at hele familien kan glede seg over den.

Det er en god allsidig treningsmaskin og kan brukes oftere enn mange andre treningsmaskiner fordi den er så skånsom.

Trening på crosstrainer gir samme høye kaloriforbrenning som trening på tredemølle, men er mye mer skånsom.

Råd for trening på crosstrainer

Det er lurt å planlegge treningen før du begynner på ellipsemaskinen.

Noe av det som gjør crosstraineren til et populært treningsapparat er at det er mange muligheter til å variere treningen og følge treningsprogrammer slik at det ikke blir kjedelig.

Det er viktig at du har et mål for treningen din og en idé om hva du vil oppnå før du setter deg på maskinen, da dette vil motivere deg til å fortsette når det blir tøft, og det er akkurat da trening gjør ekstra godt.

Som nevnt tidligere er håndtakene der for å brukes, du vil ikke få mye ut av treningen din hvis du lener deg på det faste håndtaket i midten og lar beina gjøre alt arbeidet. Husk å rette deg opp og få armer og ben i bevegelse.

Det er viktig å øke intensiteten på treningen din. Du vil komme lenger når det gjelder vekttap, kondisjon og sunnere livsstil hvis du ikke følger den samme rutinen hver gang du går på maskinen, men fortsetter med forskjellige treningsøkter som øker intensiteten hver gang.