Trening og vitamin D forlenger livet

Trening og vitamin D kan forlenge livet

Hvis du vil leve lenger og øke energinivået i hverdagen, er trening et must.

Et forskerteam fra King's College i London understreket nylig dette ved å vise hvordan cellene til fysisk aktive mennesker på molekylært nivå ser finere ut sammenlignet med cellene til en gruppe mennesker som foretrekker sofaen fremfor treningssykkelen.

Forskernes målestokk
Som et mål på dette brukte forskerne cellenes telomerer, som er DNA-strenger som blir kortere og kortere etter hvert som cellene eldes. Som en del av aldringsprosessen blir telomerene gradvis kortere hver gang cellene deler seg. Denne prosessen fortsetter til den dagen cellene dør. Etter hvert som flere og flere celler dør, begynner aldringsprosessen som fører til at musklene svekkes, huden rynker, synet og hørselen svekkes og evnen til å puste blir dårligere.

Forskerteamet analyserte telomerer fra hvite blodlegemer samlet inn fra de 2400 tvillingene og sammenlignet telomerlengden med hvor mye hver av dem trente på fritiden over en tiårsperiode. De fant en direkte sammenheng mellom telomerlengden og mengden fysisk aktivitet.

Bruk 65 dager på trening og få 3285 dager tilbake.
For eksempel hadde personer som spilte tennis, svømte eller løp 100 minutter i uken en telomerlengde som du normalt ville sett hos personer som var 5 eller 6 år yngre. Studiedeltakerne som var mest aktive og det betyr i dette tilfellet at de gjorde 3 timer med kraftig trening i uken - hadde en telomerlengde som gjorde med 9 år yngre. I løpet av 10-årsperioden hadde de derfor brukt totalt 65 hele dager på å trene, men de hadde grovt sett fått 3285 dager med yngre celler i retur, og dermed betydelig mindre aldring.
Forskningen tok hensyn til andre faktorer som kunne forvirre resultatene, for eksempel det faktum at mosjonister vanligvis røyker mindre og generelt ikke er overvektige.

D-vitamin ser ut til å ha samme effekt
D-vitamin ser ut til å ha en lignende effekt på telomerlengden, ifølge en annen studie publisert i American Journal of Clinical Nutrition.
Her studerte forskerne 2160 kvinner i alderen 18 til 79 år og fant at de med mest vitamin D i blodet hadde lengre telomerer enn de med lav vitamin D-status. Igjen ble hvite blodceller brukt, siden de deler seg raskt og derfor har raskere telomerforkortelse enn andre celletyper og derfor er mer egnet for observasjon.

Du kan få mer vitamin D i kroppen din gjennom kosthold, kosttilskudd og soleksponering i sommermånedene. De fleste multivitaminpiller inneholder vanligvis bare 5 µg vitamin D, noe som IKKE er nok til å dekke dine behov. Rene vitamin D-tabletter inneholder omtrent 5-35 µg vitamin D per tablett. Du kan kjøpe dem reseptfritt på apotek eller i helsekostbutikker. Se listen over matvarer med spesielt høyt innhold av vitamin D på slutten av denne artikkelen.

Vitamin D har også ensvært positiv effekt på immunsystemet og reduserer risikoen for bryst-, prostata- og tykktarmskreft.

Konklusjonen av denne forskningen må være at du med svært liten fysisk og mental anstrengelse kan forlenge livet og livskvaliteten din betydelig.

Kilde: Arch Intern Med. Am. J. Clinical Nutrition.


6 enkle måter å reversere aldringsprosessen på

1. Blåbær er en av naturens beste kilder til antioksidanter som hemmer aldringsprosessen og bremser mental tilbakegang.

2 Forskning viser at så lite som en halv times amptempnbsp;trening daglig kan øke sjansene dine for å bli 90 med 30%.

3 Analyser viser at mennesker med et omfattende nettverk av gode venner har 22 % større sannsynlighet for å leve lenger sammenlignet med dem som bare har noen få venner.

4. Tenk positivt. Studier viser at optimister generelt lever lenger enn pessimister.

5. Forskning har vist at for hver 30 gram du øker ditt daglige inntak av vitamin C-rik frukt, reduserer du risikoen for tidlig død med 10 %.

6 Hjerneskanninger viser at menn som trener regelmessig mister mindre hjernevev når de eldes.


Matvarer med spesielt høyt innhold av vitamin D
Vitamin D finnes hovedsakelig i fet fisk, som sild, laks, makrell og sardiner. Du bør imidlertid være oppmerksom på at selv om fisk inneholder spesielt mye vitamin D, gjør ikke fiskeoljekapsler det.

- Torskeleverolje: 250 µg per 100 g.
- Torskelever (hermetisert, røkt): 100 µg per 100 g.
- Laks (gravad): 30 µg per 100 g
- Laks (rå): 30 µg per 100 g
- Ål (rå): 30 µg per 100 g
- Torsk, rogn (røkt): 27,2 µg per 100 g
- Ørret, tjern, innsjø (rå): 18,7 µg per 100 g
- Kveite (rå): 15 µg per 100 g
- ansjos (hermetisert): 14 µg per 100 g
- ørret, regnbueørret: 13 µg per 100 g
- Torsk, rogn (rå): 12,1 µg per 100 g.
- Sardiner i olje eller tomat: 12 µg per 100 g.
- Torsk, rogn (hermetisert): 11 µg per 100 g
- Sild (rå): 10,7 µg per 100 g
- Sild (marinerte): 10,1 µg per 100 g
- Sild (røkt): 8,1 µg per 100 g
- Sildepostei: 8 µg per 100 g
- Sild i olje: 6 µg per 100 g
- Makrell (rå): 5,5 µg per 100 g
- Makrell (røkt): 5,2 µg per 100 g.
- Kveite (røkt eller gravad): 5 µg per 100 g
- Hornfisk: 5 µg per 100 g.
- Laks (røkt): 5 µg pr. 100 g.
- Ål (røkt): 5 µg per 100 g.
- egg (hele, rå): 1,75 µg per 100 g
- kyllinglår/bryst/vinger med skinn: 1,5 µg per 100 g
- Smør (saltet): 0,76 µg per 100 g.
- Ost (alle typer): 0,31 µg per 100 g.