Tren lungene dine - tips og øvelser

Det er bra for alle å øve på å puste. Hvis du lever med lungesykdom, er pusteøvelser spesielt bra for deg og lungene dine.

Å ha problemer med å puste kan også få deg til å føle deg sykere. Derfor er det viktig å trene lungene og pusten. Du kan også bli bedre til å takle kortpustethet hvis du gjør pusteøvelser.

Hvordan vi puster

Vi puster med en muskel, også kalt mellomgulvet eller pustemuskelen. Vi puster med denne muskelen, som sitter som en kuppel under lungene og hjertet og på toppen av organene og tarmene. Åndedrettsmuskelen er som en oval sirkel, og den er forbundet med muskler og bindevev til lungene, hjertet, organene, tarmene og spesielt de dype musklene i ryggen og magen og bekkenbunnsmusklene.

Lungene fungerer som reservoarer der utvekslingen av oksygen og avfallsproduktene karbondioksid finner sted. Denne utvekslingen foregår mest effektivt nederst i lungene, og det er derfor det er viktig å bruke denne delen når du puster.

Som en pumpe for luften

Åndedrettsmuskelen er motoren som pumper luft inn og ut av lungene. Den fungerer ganske enkelt som et stempel som beveger seg ned og opp med hvert åndedrag. Når muskelen beveger seg ned og flater ut og presser på mageinnholdet under, vil magen utvide seg til alle sider.
Lungene er limt sammen med pustemuskelen, og det er derfor de strekker seg elastisk nedover og utvider seg. Dette betyr at det atmosfæriske trykket overstiger trykket i lungene og luft siver inn. Dette er en innånding. Når åndedrettsmuskelen beveger seg opp igjen, faller mageinnholdet på plass og lungene trekker seg elastisk tilbake, slik at luften siver ut av lungene igjen. Dette er en utånding.

Pustemuskelen beveger seg opp og ned som et stempel og pumper luft inn og ut av kroppen. Jo mer pustemuskelen aktiveres og beveges, jo mer luft kan du trekke inn og ut av kroppen. Målet er å utvide lungene så mye som mulig slik at luften kan sive inn.

Hjelpemuskler

Vi har noen hjelpemuskler for å puste. De er festet til ribbeina og brystet høyt oppe i skulderområdet. De er i stand til å utvide lungene ytterligere slik at ekstra oksygen kan komme inn i lungene. I en normal hvilepust trenger vi ikke å bruke tilbehørsmusklene. I stedet er disse musklene ment å brukes ved behov, for eksempel når vi blir andpustne.

Gjennom nesen

Pust gjennom nesen da dette fukter, varmer og renser luften. Det er også mer beroligende for kroppen, nervesystemet og musklene. Når du blir andpusten, er det naturlig å bruke munnen også.

Sjekk selv

Du kan sjekke din egen pust ved å legge en hånd på magen og en hånd høyere opp på ribbeina for å kjenne om du er på rett spor. Legg også en hånd på ryggen på forskjellige steder - du bør føle en bevegelse her også, men mindre enn på forsiden og siden.

Hvorfor puster vi ikke optimalt?

Mange av oss bruker ikke kroppens pust optimalt. Det kan være mange grunner til dette: livsstilen vår, stress, kultur, kosthold, dårlig holdning, stive muskler og ledd, tanker, følelser, bekymringer, for lite søvn, medisiner, røyking og forurensning.

Utrent pustemuskulatur

Mesteparten av tiden er pustemusklene våre utrente, og vi bruker dem ikke optimalt. Dette betyr at vi foretar ulike kompensasjoner for fortsatt å puste naturlig. Disse kompensasjonene er ikke hensiktsmessige for kroppen.
Viktigst av alt betyr det at vi ikke oksygenerer kroppen godt nok. Når kroppen ikke får nok oksygen, prioriteres oksygenet dit det er viktigst: hjernen, hjertet og organene. Dette er smart, men for eksempel den dårlige skulderen blir oversett - den er ikke livsviktig. Hjernen, for eksempel, blir heller ikke oksygenert nok, så du blir for eksempel lettere trøtt, og jeg kunne fortsette å liste opp negative reaksjoner som kommer inn i kroppen, både fysisk og mentalt, hvis vi ikke puster optimalt og med pustemuskulaturen.

Den mindre enn optimale pusten

Når du ikke puster optimalt, har du følgende tendenser i større eller mindre grad:

  • pusten er rask, overfladisk, ofte gjennom munnen.
  • skulder-, nakke- og brystmusklene jobber sammen, mens magen, ribbeina og ryggen ikke beveger seg som de skal.

Symptomer på dårlig pust

Det kan være mange symptomer på suboptimal pust. Noen av de mest kjente er

  • tretthet
  • muskelspenninger i rygg, skulder og nakke
  • dårlig blodsirkulasjon og fordøyelse
  • dårlig rygg

Videre er astma og hyperventilering et objektivt tegn på luftveislidelser. Her er det relatert til en ubalanse mellom oksygen og karbondioksid i blodet og lungene.
Opplevelsen av unødvendig tidlig kortpustethet under fysisk anstrengelse kan også være relatert til puste- og lungeproblemer. Problemer med opphopning av avfallsstoffer er også et kjent problem. Dette ses ofte først som uren og fet hud. Kroppen prøver å presse avfallet ut gjennom huden. Sytti prosent av avfallsstoffene våre må ut gjennom pusten.

En god pust

  • Øker lungekapasiteten din slik at du har mer motorisk kraft til fysisk aktivitet.
  • Renser kroppen for avfallsstoffer, og nye næringsstoffer sendes rundt via den økte blodsirkulasjonen.
  • Optimaliserer fordøyelsen din ved å massere organer og tarmer.
  • Beroliger nervesystemet ditt.
  • Sender energi rundt i kroppen og oksygen til hver minste celle.
  • Gir vakker og vital hud.
  • Reduserer muskelspenninger og forbedrer kroppsholdningen.
  • Styrker hjertet, som masseres og stimuleres med hvert åndedrag.
  • Har en blodtrykkssenkende effekt ved å påvirke den beroligende delen av nervesystemet vårt.
  • Ekstremt avslappende for både kropp og sinn.
  • Stimulerer alfabølgeaktiviteten i hjernen, noe som blant annet styrker konsentrasjonen og læringsevnen.

Bedre resultater med riktig pusting

Pusteøvelser er en effektiv snarvei til bedre resultater.

Det er veldig bra hvis du kombinerer daglig fysisk trening med pusteøvelser. Når du holder deg fysisk aktiv og trener kroppen din, forbedrer du kondisjonen og styrken og utholdenheten til musklene dine.

Forskning har vist at selv toppidrettsutøvere kan forbedre tidene sine med opptil 4,5 % på bare fire uker ved å fokusere på pusten. Det tilsvarer å kutte 2-3 minutter av tiden på en 40 km lang sykkeltur.

Andre studier viser at vanlige dødelige mosjonister kan oppnå enda større forbedringer. Det er særlig ved kondisjonstrening som løping, sykling, svømming og roing at effektiv pust gir bedre ytelse.

Ubegrensede mengder gratis energi venter rett utenfor nesen og munnen din på å bli sugd direkte inn i musklene dine. Alt du trenger å gjøre er å få mest mulig ut av pusten din.

#1 - Kjenn pusten din

Formål: Denne øvelsen viser deg om du bruker hele pustemuskelen og trener deg til å gjøre det.

Utgangsposisjon: Ta et knipetanggrep rundt livet i det myke kjøttet like under ribbeina. Plasser tommelen bak og resten av fingrene foran. Trykk lett inn med alle fingrene. Slapp av i skuldrene. Du kan gjøre øvelsen liggende, sittende eller stående.

ØvelsenPust. Når du puster inn, kjenn at fingrene presses ut når pustemusklene presses ned og organer og mageinnhold må vike for trykket ovenfra. La magen utvide seg. Når du puster ut, kjenn at fingrene trekker seg sammen igjen. Kontroller at det er bevegelse på baksiden av tommelen. Fortsett til du har tatt 10 åndedrag. Husk at all luften må ut av lungene før du puster inn igjen.

#2 - Bølgen

Formål: Du praktiserer rytmen for optimal pust - enten du trener eller gjør andre ting.

Utgangsstilling: Du kan enten ligge på ryggen (1 A) eller på magen (2). Hvis du ligger på ryggen, legger du den ene hånden på magen og den andre på nedre del av brystkassen. Det kan være lurt å legge en pute under hodet og skuldrene. Du kan enten plassere føttene som vist på bildet eller ligge med bena strukket og et håndkle under knærne. Dette vil hjelpe deg å komme i en mer avslappet stilling. Hvis du ligger på magen, legg hendene under pannen.

Øvelse: trekk pusten dypt og pust helt ut. Start deretter bølgen. Pust dypt inn i magen, utvid den (1 A), og la luften rulle opp over ribbeina, mot brystet. Når du puster ut, slipper du bare luften ut igjen slik at du kjenner at brystet, ribbeina og magen faller på plass igjen (1 B). Utåndingen skal vare litt lenger enn innåndingen. Husk å slippe ut all luften hver gang. Når du ligger på magen, kan du kjenne at pusten går i pilens retning, dvs. fra halebenet og korsbenet og oppover gjennom ryggraden (2). Lag minst 10 gode bølger.

#3 - Stemplet

Formål: Øvelsen vekker og trener åndedrettsmuskulaturen. Det stimulerer også fordøyelsen og rensing av kroppen.

Utgangsstilling: Len deg tilbake i stolen med ryggen avslappet mot ryggstøtten og legg begge hendene på magen - en ved navlen og en like under navlen. Du bør sitte komfortabelt med begge føttene på gulvet og skuldrene avslappet.

Øvelsen: Start noen dype åndedrag ved å kjenne at pustemuskelen stempler ned på innpustene, mens magen beveger seg naturlig ut mot hendene. Pust deretter ut og kjenn at pustemuskelen stempler opp og magen faller naturlig på plass igjen.
I denne øvelsen må du ikke fokusere på å presse luften ut - la det skje av seg selv, men la all luften sive ut før du tar et nytt åndedrag. Pusten din skal være tørr og mer intens enn normalt i hvile.

#Nr. 4 - Strekk sidene

Formål: Du styrker pustemuskulaturen og utvider lungene på begge sider. Du bøyer også ribbeina, musklene og bindevevet, noe som gir deg mer plass til å puste.

Utgangsposisjon: Denne øvelsen kan gjøres i tre posisjoner, havfrue (bilde 1), sittende (bilde 2) eller stående (bilde 3). Når du sitter eller står, hold bekkenet stille under tøyningen. Du får den mest effektive strekningen med havfruen, så hvis du kan sitte slik, gjør det. Du kan legge en pute under baken for å gjøre stillingen mer behagelig.

Øvelse: uansett utgangsstilling, strekk deg til siden med en arm over hodet. Hold skuldrene og hodet så avslappet som mulig. I havfruestillingen strekker du deg i samme retning som bena. Mens du er i stillingen, ta pusten og forestill deg at en ballong blåses opp ved siden av deg. På utpusten siver all luften ut av ballongen igjen. Det skal føles som om du strekker deg ut fra innsiden av ribbeina. Gjør øvelsen med 10 gode pust til hver side.

#5 - Katter

Formål: Du styrker pustemuskulaturen og utvider lungene, mens du masserer lungene og bukinnholdet.

Utgangsstilling: Stå på alle fire med hendene under skuldrene og knærne under hoftene. Rund og svai ryggen sammen med noen gode åndedrag.

Øvelsen: Pust ut og tøm lungene helt for luft mens du runder ryggen og skyter den opp mot taket som en katt. Når du puster inn igjen, svinger du ryggen fra hale til hode, samtidig som du tenker på å gjøre ryggraden lang og trekker hendene lett mot knærne. Fortsett med dype åndedrag sammen med bevegelsene i ryggen.
Tenk på å skyve gulvet bort med hendene mens du runder og svaier. Bruk noen lange, kule åndedrag der du virkelig kan kjenne pusten din drive bevegelsene dine - ikke hold pusten, bare fortsett å sende luft gjennom kroppen for å drive hele bevegelsen.
Når du har rundet 5-10 ganger, avslutter du med å stå og skyve ryggen mot taket. Hold stillingen så lenge du kan og kjenn hvordan det føles som om en ballong masserer deg innenfra. Fokuser på å runde ekstra hardt der du føler deg stivest.

#6 - Ballongen i ryggen

Formål: Du styrker spesielt pustemuskulaturen og utvidelsen av lungene på baksiden.

Utgangsstilling: Plasser deg i en av de tre stillingene som vises (bilde 1, 2 eller 3), som alle er forskjellige utgangsstillinger. Prøv dem ut og finn den som fungerer best for deg. Du kan også gjøre øvelsen i alle tre stillingene.

Øvelsen: Forestill deg at du har en stor ballong i ryggen. Når du puster inn, blåses ballongen helt opp. Når du puster ut, tømmes ballongen for luft igjen. Kjenn etter hvor i ryggen den føles mest stiv, og fokuser på det området. Kjenn også hvordan du kan massere ryggen med pusten. Fortsett til du har laget minst 10 gode ballonger.

Lungeforeningens øvelser

Fysioterapeut Lotte Paarup fra Åndedrættet.nu har laget disse øvelsene i samarbeid med Lungeforeningen. Du kan bruke øvelsene i hverdagen når og hvor du vil.

Pusteøvelse: lav fløytemunn for kortpustethet

Øvelsen kan hjelpe deg med kortpustethet og hjelpe deg med å holde luftveiene åpne.

Det er en øvelse der du gir motstand til luften du puster ut. På denne måten øker du trykket i luftveiene og holder dem åpne.

Pusteøvelse: lang og langsom utånding

Øvelsen beroliger kroppen din og utnytter oksygenet bedre.

Dette er en øvelse der du lærer å gjøre en langsom og rolig utpust.

Pusteøvelse: skape rom

Øvelsen løsner opp området bak brystet, ryggraden og lungene. Et område som ofte er veldig stivt og derfor viktig å jobbe med.

Pusteøvelse: pust gjennom nesen

Treningen beroliger deg og hjelper deg med å utnytte oksygenet i kroppen din bedre.

Dette er en øvelse som hjelper deg å puste gjennom nesen.

Pusteøvelse: skape fleksibilitet i brystet ditt

Øvelsen gir deg mer fleksibilitet og elastisitet i området rundt brystet, slik at du kan puste lettere og bedre kontrollere kortpustethet.

Det er en øvelse som hjelper deg med å skape mer fleksibilitet i brystet.

Pusteøvelse: dypere pusting

Øvelsen hjelper deg å puste dypere - å "puste med magen".

Det er en øvelse som hjelper deg å puste dypere og er bra for å berolige kroppen din.

Fysisk aktiv med lungesykdom

Hvis du lever med lungesykdom, er det viktig å holde deg fysisk aktiv med trening. Dette er en viktig del av behandlingen av lungesykdommen din. Trening gjør deg i bedre form. Musklene dine blir sterkere og utholdenheten din blir bedre.

Du kan ikke forbedre lungefunksjonen din med trening, men du kan forbedre pusten og den fysiske formen din. Det er fordi forbedret kondisjon, muskelstyrke, sirkulasjon og humør bidrar til å gjøre deg andpusten.

Trening og mosjon bidrar også til å forbedre livskvaliteten din. Alle mennesker, også de med lungesykdom, bør leve et fysisk aktivt liv. Trening hjelper deg med å holde kroppen frisk. Samtidig forebygger og reduserer det ubehag fra en rekke sykdommer og tilstander.

Når du trener regelmessig får du:

  • sterkere muskler og bein
  • sterkere hjertemuskulatur og bedre blodsirkulasjon
  • mindre tungpustethet
  • bedre balanse
  • bedre humør

Øvelser for de som lever med lungesykdom

Du kan ikke forbedre lungefunksjonen din med trening, men med trening vil du oppdage at pusten din blir mindre anstrengt og at du blir mindre andpusten. Dette er fordi kondisjonen og muskelstyrken din forbedres, og det skal mer til for å gjøre deg andpusten.

Øvelsene vi viser deg her er laget i et samarbeid bestående av prosjektleder, ph.d.-student, fysioterapeut Henrik Hansen og sykepleier Lisbeth Østergaard, Forskningsenhet for kroniske sykdommer og telemedisin - Senter for klinisk forskning og forebygging på Bispebjerg.

Opplæringsprogrammet består av:

  • Et oppvarmingsprogram på ca. 5 minutter.
  • Seks opplæringsøvelser

Totalt tar opplæringsprogrammet omtrent 30-35 minutter.

Introduksjon til opplæringsvideoer

6 øvelser for lungepasienter

Det er 6 treningsøvelser på vanskelighetsgraden: normal og litt vanskelig.

Vanskelighetsgrad: normal

Vanskelighetsgrad: litt vanskelig

Fysisk trening hjelper pasienter med KOLS

Fysisk trening hjelper KOLS-pasienter til å håndtere seg selv bedre og, viktigst av alt, til å oppnå bedre livskvalitet og mindre angst.

Det anslås at rundt 430 000 dansker har KOLS (kronisk obstruktiv lungesykdom), men under halvparten har fått diagnosen.

KOLS er en uhelbredelig lungesykdom som kjennetegnes av kortpustethet, hoste og slim i luftveiene og lungene. KOLS kan ikke kureres, men utviklingen kan stoppes ved å slutte å røyke hvis du fortsatt røyker. Og uansett hvor dårlige lungene er, kan de fleste med kols bli bedre hvis de beveger seg.

Hvordan trene

Treningen bør starte med oppvarming, for eksempel en treningssykkel eller rask gange. Deretter kan du trene overkroppsbevegelse - svingende øvelser med armer og sidebøyninger med så mye bevegelse som mulig. Det er viktig å prøve å bevege seg litt mer hver gang du trener. Bena kan beveges ved stoløvelser eller stående øvelser, der bena kommer ut i alle retninger.

Å få hele kroppen i bevegelse har innvirkning på hvor godt du kan bruke musklene til å hjelpe deg med å puste. Jo mer fremskreden sykdommen er, jo mer anstrengelse kreves det for å utvide lungene og blåse luften ut igjen. Dette skyldes at lungevevet har mistet sin elastisitet, og luft blir ofte "fanget" i lungene. Derfor kan det også hjelpe å lære seg passende pusteteknikker under trening - øvelsene vi har gitt deg kan hjelpe deg her.

Siden det krever mer energi og krefter å puste når du har kols, er det en fordel å være sterk. Derfor er det også en god idé å trene litt styrke. Om du vil trene med vekter eller ved å bære inn ved er en smakssak.

Trening forbedrer livskvaliteten

Det er også viktig å bruke tid på kardio, som virkelig får pulsen opp lenger. Det kan føles som om lungene dine kollapser og du ikke kan puste, men det er viktig å fortsette og fortsette for å øke kondisjonen din. Det er mange måter å få opp pulsen på, og jo bedre form du er i, jo bedre vil du være i stand til å takle ting som å leke med barnebarna eller gjøre hverdagslige oppgaver i huset. Dette kan være å bli med i klasser som pilates eller yoga. Det kan være en god spasertur i skogen.

Flere studier viser at livsgleden øker når folk er mer fysisk aktive og tar mer kontroll over sin egen sykdom. Derfor vil økt fysisk form også redusere risikoen for depresjon og angst.

Med andre ord, uansett hvor mye lungefunksjonen din er nedsatt eller hvor fremskreden KOLS er, kom i gang. Det er alltid mulig å føle seg litt bedre ved å bevege seg.

Har du vært tidligere røyker?

Lungene dine blir aldri de samme igjen. Som tidligere røyker må du leve med den reduserte lungefunksjonen som røykingen har gitt deg.

Men ikke mal fanden på veggen. Det er mye du kan gjøre for å utnytte lungekapasiteten du har mye bedre.

Vi er alle like på den måten at lungene våre blir svakere med alderen. Men hvis du har røykt, kan du være ganske sikker på at alderen på lungene dine har gått forbi din faktiske alder. Hvis du vil stoppe aldringen av lungene dine, må du slutte å røyke. Men dessverre kan du ikke gjenvinne det du har mistet. Så for eks-røykere handler det om å utnytte den lungefunksjonen du har bedre.

Ikke alle mennesker bruker hele lungekapasiteten sin. Men for tidligere røykere, der den totale kapasiteten er mindre enn den burde være, er det enda mer fornuftig å bruke noe av den ubrukte kapasiteten. Fysisk aktivitet er den åpenbare veien til bedre utnyttelse av lungekapasiteten. Hva slags trening du velger er mindre viktig. Hvis du følger helsemyndighetenes anbefalinger om 30 minutters trening om dagen, vil det være nok. Det er alt du trenger. Men det er viktig å velge en aktivitet du liker.

Latter, sang og yoga er gode øvelser for lungene.

Yogainstruktører, sanglærere, latterterapeuter og pusteeksperter mener alle at de kan hjelpe tidligere røykere til å utnytte lungekapasiteten bedre. Det er imidlertid noe kunstig ved å bli med i en latterklubb, men ideen om å le og bruke lungene på denne måten er god. Sang og yoga er veldig bra for lungefunksjonen fordi du lærer å puste bedre.

I tillegg til å gjøre bedre bruk av lungefunksjonen din, tar trening - uansett form - også tankene dine bort fra nikotinsuget.

Sistnevnte: fliret opp

Latter er ikke bare bra for humøret, det er også bra for helsen. Særlig lungene har godt av regelmessig latter. Det sier latterterapeut, instruktør og eier av Latterinstituttet Hanne Gottlieb: "Da jeg sluttet å røyke selv, savnet jeg plutselig det dype pusten fra da jeg inhalerte. Det kan vi få med en latter. Når vi ler, puster vi helt ned til restluften i bunnen av lungene. Det er den luften vi aldri får skiftet ut, fordi de fleste puster for grunt."

Hun har også erfaring med at en latter induserer en gunstig hoste hos eks-røykere. Mange eks-røykere lider av opphopning av slim i luftveiene. Et latteranfall kan utløse et hosteanfall for å rense luftveiene. Slimet er fullt av bakterier, og når det kommer opp, blir vi mindre lett angrepet av luftveissykdommer.

Enkel øvelse: le en sang. Ja, det stemmer. Syng en sang du kan melodien til, for eksempel en barnesang. Du trenger ikke å kunne teksten. Du må bare erstatte ordene med latterlyder som hihi, haha og hoho. Fortsett til du er ferdig med å le av sangen. Det er en enkel måte å le på.

Sang: gi pusten motstand

Å synge styrker pusten din. Så mye at Hillerød sykehus har opprettet et sangkor for KOLS-pasienter. Men du trenger ikke å lide av en alvorlig lungesykdom for å ha nytte av å synge.

Når du begynner å synge, får du prøve ut mange ting når det gjelder å forbedre pusten din. Når du synger, bruker du lungene mer i ytterpunktene og får en bedre følelse av å puste på den beste måten.

En bivirkning av å synge er at du blir mer fokusert på hva som er bra for stemmen din. Den økte slimproduksjonen etter røykeslutt får mange til å gå og rense halsen. Men det er en dårlig idé. Ved å ta sangtimer vil du vanligvis få beskjed om ikke å rense halsen. Å rense halsen er som sandpapir på stemmeleppene dine. Det er mye bedre å hoste.

Enkel øvelse: velg en enkel sang som du kjenner godt. Samle leppene som om du skulle puste gjennom et veldig tynt sugerør. Pust deretter inn og begynn å synge på utpusten - med normale lepper. Neste gang du puster inn, rynker du leppene igjen og fortsetter å synge. På denne måten gjør du et pust med motstand. Du vil legge merke til hvordan du automatisk aktiverer de dype magemusklene og fyller lungene nedenfra og opp.

Yoga/pustetrening: tren musklene dine

Bare 20 minutters yoga tre ganger i uken vil forbedre lungefunksjonen din betydelig. Dette fant en gruppe thailandske forskere ut etter å ha testet 58 friske unge mennesker med en gjennomsnittsalder på 20 år. Halvparten av de 58 praktiserte yoga, spesielt ved hjelp av stillinger som katten, treet og kamelen, som forbedrer brystveggfunksjonen.
Den andre halvparten levde som de pleide. Etter seks uker viste yogagruppen signifikante forbedringer i pustekapasiteten, både på inn- og utpust. Den andre gruppen viste ingen endring.

Lungenes oppgave er å transportere oksygen fra luften og inn i blodet. Oksygen gir energi til kroppens celler og hjerne, slik at du har krefter til å gjøre de mange tingene du må gjøre i løpet av dagen. Dårlig lungefunksjon betyr at musklene ikke får nok oksygen til å produsere energi, noe som gjør hjernen og musklene trette.

Men glem lungene og fokuser i stedet på pustemuskulaturen. De aller fleste mennesker har for utrente pustemuskler. Som tidligere røyker er den enda slappere fordi lungevevet ditt er stivere og mer uelastisk. Så begynn å jobbe med det.

Trening av pustemuskulaturen er en viktig del av yoga, men tøying og trening av andre muskler hjelper også tidligere røykere.
Hvis du er en tidligere røyker og har hatt dårlig pust i mange år, kan det være fordi musklene rundt brystet og magen er stramme. Når du begynner å ta tak i dem, blir de strammet og styrket, noe som hjelper deg å puste bedre.

Enkel øvelse: Pusteekspert Lotte Paarup anbefaler at du begynner med å lære deg å puste dypt. Legg deg på ryggen med en pute eller hendene på magen. Pust så dypt du kan. Kjenn at magen beveger seg opp og ned, og kjenn at pusten beveger seg opp mot ribbeina og helt opp i ryggen. Slipp ut all luften hver gang. Ikke spenn magemusklene. Slapp helt av i kroppen og la bare pustemuskulaturen jobbe rolig. Gjenta øvelsen i noen minutter.

Prioriter pusten din - det er viktig

Hos Apuls har vi spesialisert oss på alle typer treningsutstyr og maskiner, slik at vi kan tilby våre kunder de beste løsningene for en sunnere livsstil. Utforsk vårt spennende utvalg på denne siden i dag!