Sunt fett - 10 fettholdige matvarer som faktisk er bra for kroppen din

Kroppen din trenger fett. Men ikke alt fett er like sunt, og det spiller ingen rolle hva slags fett du spiser. De aller fleste får i seg for mye av det usunne fettet og for lite av det sunne. Det er på tide å få klarhet i hva fett gjør for kroppen og hva sunt fett er.

Hva er sunt fett?

Sunt fett er umettet fett. De essensielle fettsyrene omega-3 og omega-6 er spesielt viktige. Sunt fett er viktig fordi det smører hjernen din, beskytter hjertet ditt og gir deg maksimal effekt av vitaminene i kostholdet ditt.

Hvordan påvirker sunt fett kroppen positivt

Hjernen består faktisk av en stor mengde fett, og den trenger tilførsel av essensielle fettsyrer for å fungere.

Det sunne fettet senker mengden farlig LDL-kolesterol og øker mengden godt HDL-kolesterol. De reduserer også mengden fett i blodet, noe som reduserer risikoen for å utvikle blodpropp.

Cellemembranene i alle kroppens celler, inkludert de indre organene, er laget av fett. Sunt fett i kostholdet ditt beskytter organene dine bedre. Du bør imidlertid også være klar over at du ikke bør spise ubegrensede mengder sunt fett. For mye fett mellom organene og på magen er farlig og dårlig for helsen din.

Kroppen din kan bare absorbere de essensielle vitaminene A, D, E og K hvis den får litt fett å jobbe med hver dag. Uten fett vil ikke disse viktige vitaminene oppløses under fordøyelsen.

Å erstatte usunt mettet fett med sunt umettet fett kan redusere risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer hvis du samtidig spiser et sunt og variert kosthold og er fysisk aktiv.

Det er derfor store helsemessige fordeler ved å erstatte usunt fett med sunt fett. Vær imidlertid oppmerksom på at du lett kan spise for mye sunt fett.

Hvilke matvarer inneholder sunt fett

Her er 10 matvarer kroppen din elsker, selv om de er fulle av fett:

#1 Avokado

Avokado inneholder et bredt spekter av næringsstoffer, inkludert 20 forskjellige vitaminer og mineraler. Mens de fleste andre frukter inneholder karbohydrater, er avokado fullpakket med sunt fett. Så mange som 77 f kaloriene i en avokado kommer fra enumettede fettsyrer, som hjelper kroppen med å oppnå en bedre fettbalanse.

Avokado er fullpakket med fiber, som er forbundet med lavere risiko for en lang rekke sykdommer. Studier viser også at avokado kan redusere kroppens samlede kolesterolnivå og redusere triglyserider (fett i blodet), som kan føre til aterosklerose og blodpropp.

Avokado inneholder rikelig med kalium, som er et mineral som bygger proteiner i kroppen.

#2 Øst

De viktigste kildene til mettet fett i det danske kostholdet er animalske produkter. Du bør imidlertid ikke unngå animalske produkter helt, men velge de magrere variantene.
Ost er rik på kalsium, vitamin b12, selen og mange andre sunne næringsstoffer. I tillegg inneholder ost også mye protein.

#3 Mørk sjokolade

Sjokolade smaker deilig, og det er egentlig ikke så usunt igjen. Det er mye fett i sjokolade - så mye som 50-60 %. Sjokolade er fullpakket med jern, magnesium og kobber, i tillegg til mye antioksidanter. Faktisk inneholder den så mange antioksidanter at den scorer høyere på helsebarometeret enn blåbær.

#Egg nr. 4

Egg har vært en favoritt i mange år på grunn av sitt høye fettinnhold. Men nye studier viser at fettet i egg faktisk ikke har noen effekt på fettet du har i kroppen din.
Så det vi sitter igjen med er faktisk en av de sunneste matvarene som finnes. Egg er fullpakket med sunne stoffer og tonnevis av vitaminer og mineraler.

Fordi egg er så fullpakket med fett og protein, er de også bra for blodsukkeret og tilfredsstiller kroppen på en måte som faktisk kan hjelpe deg med å spise mindre mat.

#5 Fisk

Dette er sannsynligvis en av de tingene som nesten alle allerede vet er sunt. Fisk inneholder mye sunt omega 3-fett og mye protein. Studier viser at de som spiser fisk generelt er sunnere.

#6 Nøtter

Nøtter er helt sunne i riktige mengder.
De er rike på protein, fett og fiber. De inneholder også vitamin E og magnesium.
Spis mandler og valnøtter hvis du vil ha det beste fra nøtter.

#7 Chiafrø

Mange tenker ikke på chiafrø som fettrike, men det er de faktisk. Karbohydratene i chiafrø er fiber, og så mye av det som er igjen er faktisk fett.
Chiafrø er en flott plantebasert kilde til fett, og kalorimessig er chiafrø faktisk 60%.
Chiafrø har også vært knyttet til lavere blodtrykk.

#8 Olivenolje

Dette er også noe av det mange vet er sunt. Olivenolje inneholder mye vitamin E og K, og mange antioksidanter som er bra for kroppen din.
Olivenolje har blitt en av de største bekjemperne mot betennelsestilstander i kroppen, noe som betyr at olivenolje får kroppen din til å bekjempe bakterier og lignende.

#9 Kokosnøtt

Kokosnøtt er den rikeste maten på jorden i mettet fett. Faktisk er så mye som 90 f fettet i kokosnøtt mettet fett.
Faktisk er det de som spiser mest kokosnøtt som har minst sannsynlighet for å lide av hjerte- og karsykdommer.

#10 Fettholdig yoghurt

Yoghurt med godt fettinnhold er næringsrik og kan være bra for fordøyelsen. Men den inneholder også mange probiotiske bakterier som kan ha stor positiv innvirkning på helsen din.
Husk å sørge for at det er en yoghurt med høyt fettinnhold du kjøper, fordi mange yoghurter er fylt med sukker, og disse bør unngås.

Hvor mye sunt fett bør jeg spise om dagen?

En god tommelfingerregel er at 25-30 g fett om dagen er nok. Dette tilsvarer omtrent to spiseskjeer og dekker fett til brød, steking, sauser, salatdressinger osv.

En sunn fordeling ser slik ut:

Enumettet: bør utgjøre 10-20 f av den totale energien i kosten.
Flerumettet: bør bidra med 5-10 f av den totale diettenergien.
Mettet fett: bør ikke overstige 10 f av den totale energien i kosten.
To tredjedeler av det totale fettinntaket bør derfor komme fra enumettede og flerumettede fettsyrer. Mindre enn en tredjedel fra mettet fett.
Minst 3 % av energiinntaket bør være essensielle fettsyrer.

Slik får du mindre mettet fett og mer umettet fett i hverdagen din

  • Gå for produkter med lavt fettinnhold. Velg skummet-, mini- og kjernemelk i stedet for helmelk og en 30+ ost i stedet for en 45+.
  • Velg kjøttdeig med maksimalt 10 prosent fettinnhold. I tillegg bør du velge kjøttpålegg som er merket med Nøkkelhullet.
  • Unngå smør og bruk pesto, hummus eller majones på brødet i stedet.
  • Nyt en håndfull nøtter og mandler daglig - ca. 30 g.
  • Dryss for eksempel litt nøtter, mandler eller frø i salaten i stedet for fetaost eller baconnøtter.
  • Spis litt avokado med fisk eller sjømat på rugbrød.
  • Bruk litt pesto, urter eller olje med poteter og pasta i stedet for fløte eller bakte sauser.
  • Bruk raps- og olivenolje til olje-eddikdressing i stedet for rømmedressing.
  • Bruk en måleskje når du tilsetter olje i maten, slik at du vet hvor mye du bruker.
  • Bruk raps- og olivenolje til både baking og steking.

Vi håper du finner innlegget nyttig, og du er velkommen til å dele og kommentere.

Alt i treningsutstyr og treningsmaskiner hos apuls

Hos Apuls har vi spesialisert oss på alle typer treningsutstyr og maskiner, slik at vi kan tilby våre kunder de beste løsningene for en sunnere livsstil. Utforsk vårt spennende utvalg på denne siden i dag!