Optimaliser løpestilen din

Løpestil er noe veldig individuelt fra person til person. Det finnes like mange løpestiler som det finnes mennesker på jorden. Noen løper fort, noen løper sakte, noen løper tungt og noen løper lett. Det finnes ingen riktig eller feil løpestil. Det er imidlertid noen ting du bør tenke på når du løper, for eksempel for å unngå skader. En annen fordel med å optimalisere løpestilen din kan være bedre resultater fra løpingen din.

Det finnes en rekke klassiske løpestiler du bør unngå:

"Tung løpestil": Kjennetegnet på en tung løper er at du kan høre tunge, anstrengte skritt på lang avstand. En tommelfingerregel når du løper: "Hvis du kan høre skrittene dine når du løper, løper du for tungt". Musklene og leddene dine er ikke bygget for de harde støtene som kommer gjennom kroppen din med tung løping. Den "tunge løpestilen" sees oftest hos større løpere, men det er ikke uvanlig at den også forekommer hos små løpere på 50 kg.

Unngå den "tunge løpestilen": Ved å tenke som en ninja. Tenk på landingene dine med føttene slik at hvert trinn treffer bakken med en rullende bevegelse, med hælen som treffer bakken først. Hvis du hører på musikk, er det en god idé å slå den av og til for å se om du oppnår en stille løpestil.

"Den ivrige løperen": Hvis du ikke er på toppen av næringskjeden, må du noen ganger løpe for livet. Men ettersom mennesket har tilpasset seg toppen av næringskjeden, er ikke kroppen vår bygget for å løpe alt det rammen og tøylene kan bære. En tommelfingerregel når du løper: "Hvis foten din når lenger ut enn kneet når du løper, belaster du kroppen din og oppnår ikke en optimal løpestil". Hvis du løper med "ivrig løpestil", bremser du faktisk kroppen din når du lander ned på det overstrakte benet.

Unngå den "ivrige løpestilen": Ved å tenke på landingene dine med føttene: plasser foten, ved hver landing, like under kroppens tyngdepunkt. Len deg litt fremover og bruk hoftesvingen til å løfte knærne litt. Venn deg til å varme opp kroppen din før du løper med noen lette øvelser; for eksempel høye kneløft og små spark bakover. Gjør begge øvelsene i omtrent 10 sekunder  før hvert løp. Dette vil varme opp beina og forhindre tretthet.

"Den svevende løpestilen": Med mindre du heier på tilskuerne på et sportsarrangement, trenger ikke hendene dine å komme over hodet på en svevende måte under løpeturen. Samtidig bør heller ikke føttene dine nærme seg baken under løpingen. Tommelfingerregel når du løper: "Kroppen blir lett overbelastet av plutselige og ville bevegelser under en utmattende løpetur". Det er derfor viktig, hvis du vil ta hensyn til kroppen din, at du ikke gjør plutselige bølger eller dukker opp på løp med armene viftende over hodet.

Unngå den "svevende løpestilen": Ved å oppnå en god rytme i løpestilen din som kroppen din blir vant til. En god løperytme kan høres ut som 85 til 95 tråder (hvor mange ganger høyre fot treffer bakken) per minutt. En enkel måte å telle opp til dette på er å telle hver gang høyre fot treffer bakken, multipliser tallet med 2 og du får 1 minutt tråd.

Kilde/Inspirasjon: Triathlete Europe