Kostholdsveiledning - Protein

Protein er en viktig del av kroppen, kostholdet og helsen din. Protein bidrar til å bygge, reparere og vedlikeholde kroppen, så inntaket ditt bør verken være for mye eller for lite. Proteiner er kroppens byggesteiner, og det proteinet som kroppen ikke bruker som byggestein, brukes i stedet som energikilde. Protein bør utgjøre omtrent 15-20 f av ditt daglige inntak. Det er en grunnleggende og essensiell komponent i alle levende celler som utfører forskjellige funksjoner i menneskekroppen. Protein er en strukturell komponent i konstruksjon og reparasjon av, for eksempel:

Muskler
Dannelsen av blodceller
Bindevev
Knokler
Antistoffer

Proteiner består av forskjellige aminosyrer, og det finnes omtrent 20 vanlige aminosyrer i protein. Omtrent halvparten av disse er essensielle og nødvendige, noe som betyr at de må tilføres gjennom kosten, siden kroppen ikke kan produsere dem selv. Kostproteiner kommer hovedsakelig fra kjøtt, fisk, fjærkre, meieriprodukter og egg. Vegetarianere kan få i seg nok proteiner ved å spise erter, linser, bønner og nøtter. Proteiner finnes i alle matvarer unntatt sterkt raffinerte produkter som fett og sukker. Den ernæringsmessige kvaliteten på proteiner er generelt høyere i animalske produkter som kjøtt, fjærkre, fisk, egg og meieriprodukter enn i vegetabilske matvarer som korn, gryn, mel, bønner, linser, kikerter, frø, nøtter, grønnsaker og frukt. Mangel på protein i kostholdet kan føre til sykdom, så spesielt vegetarianere må passe på å få i seg alt proteinet de trenger.

Utvalgte proteinkilder:

Kjøtt
Fisk
Egg
Ost
Meieriprodukter
Bønner (ferske og tørkede)
Korn og gryn
Linser
Nøtter

Hvis du er på diett, kan et høyere proteininntak være å foretrekke. Et proteinrikt og fettfattig kosthold er å foretrekke fremfor et karbohydratfattig og fettfattig kosthold, da det metter bedre og gir en bedre fordeling av fett i blodet. Siden protein ofte kan erstatte fett i måltidet, sparer du kalorier ved å velge protein fremfor fett. Du må imidlertid passe på hvor mye du spiser, ettersom protein ofte kommer i en svært konsentrert form, i motsetning til karbohydrater, som ofte kommer i matvarer som for det meste består av vann og kostfiber.

Proteiner metter godt og setter kroppen i arbeid med å bryte ned de enkelte delene av proteinene. I tillegg sikrer tilstrekkelig protein i kostholdet at det er fettvev og ikke muskler som går tapt. Dette er viktig ettersom det er musklene som bestemmer størrelsen på forbrenningen - protein er muskelbyggende - sammen med trening. Protein er derfor en god erstatning for fett. 

Hva kan du gjøre?
Spis protein til de tre hovedmåltidene og også til mellommåltider. Velg magert kjøtt, for eksempel kalkun, kylling eller svin/oksekjøtt med maksimalt 10 ss.

Spis fisk minst en gang i uken.

Ha det gøy

apuls