Kom i gang med kroppsvektstrening - 5 tips

Kroppsvektstrening har blitt ekstremt populært de siste årene. Idretter som yoga og crossfit har brakt trening med bare kroppen som motstand og verktøy til treningsentusiastene.

Så spørsmålet er Hvis du er nysgjerrig på å komme i gang, hvor begynner du?

I denne artikkelen finner du de fem beste tipsene for å komme i gang med kroppsvekttrening på en trygg og effektiv måte.

Tips 1 - Test nivået ditt i grunnleggende øvelser

Før du starter et treningsprogram, er det alltid lurt å finne ut hvordan din fysiske form er. Så velg øvelser som er relevante å teste og se hvor godt du gjør det. For eksempel kan du se hvor mange armhevinger eller rader på TRX du kan gjøre.

Det har også den fordelen at det gjør det lettere å trene trygt og effektivt på en måte der belastningen ikke er for høy for tidlig.

Når du har fullført et treningsprogram, anbefales det at du tester de samme øvelsene på nytt. Ved å sammenligne nivået ditt både før og etter, kan du tydelig se og føle hvor mye du har utviklet deg.

Tips 2 - Lag en målrettet opplæringsplan

Når du har testet nivået ditt, er det på tide å lage en treningsplan å følge. Som et utgangspunkt anbefales det at du trener hele kroppen 2-3 ganger i uken.

Et eksempel på et kroppsvekttreningsprogram kan se slik ut:

A1: Knebøy: 5x10

A2: Ringrader: 5x10

A3: Step Ups: 5x8

90 sekunders pause mellom rundene.

 

B1: Håndstand på veggen: 4x20-40 sekunder

B2: Knebøy med ett ben: 4x5

90 sekunders pause mellom rundene.

 

C1: Tærne til stangen: 3x5-8

C2: Supermann på gulvet: 3x20-40 sekunder

30 sekunders pause mellom rundene

 

Dette programmet er ment å utføres 2-3 ganger per uke. Det kan for eksempel være lurt å trene på mandag, onsdag og/eller fredag. På denne måten er programmet jevnt fordelt over uken med tilstrekkelig restitusjon.

Når du har fullført de første fire ukene, legger du til enten 1-2 repetisjoner eller sett på utvalgte øvelser. Dette vil få deg til å øke volumet og dermed ta styrken din til et høyere nivå enn da du startet.

Tips 3 - Suppler kroppsvekttrening med vektøvelser

Nå handler denne artikkelen om hvordan du kan bli sterkere uten å bruke vekter. Når det er sagt, vil det være flere tilfeller der det å legge vekt på utvalgte øvelser gir mye mening.

Hvis du for eksempel synes det er vanskelig å lære armhevinger, er det åpenbart å innlemme konvensjonell benkpress i programmet ditt. Siden bevegelsen er den samme og musklene trent på samme måte, vil det også gjøre deg bedre rustet til å lære armhevinger.

Råd 4 - Ta en kald tyrker - trening med kroppsvekt er vanskelig!

I motsetning til klassisk styrketrening ervekttrening generelt mer teknisk utfordrende og vil teste både balansen og koordinasjonen din i mange forskjellige bevegelser. La deg derfor ikke slå ut av kurs med motivasjon hvis du synes det tar lang tid å bli god til for eksempel pull ups eller å stå på hendene.

Noen øvelser kan ta måneder (og til og med år) å lære, så vær ydmyk og tålmodig. Det er derfor det er så viktig å teste nivået ditt før og etter hvert program, slik at du ikke mister motivasjonen.

Tips 5 - Kroppsvekten din er den primære motstanden

Det er viktig å påpeke at dette handler om kroppsvekttrening, så det er også vekten din som må flyttes. Dette betyr at det du veier betyr enormt mye. I det øyeblikket kroppsvekten din øker, vil det også bli vanskeligere å gjøre armhevinger, for eksempel. Derfor er det lurt å følge med på vekten din, slik at øvelsene ikke blir mer utfordrende enn de trenger å være.

Dette var fem tips for å komme i gang med kroppsvekttrening.

Kos deg med treningen!