Hva er kondisjonstrening?

Kondisjonstrening - vekttap, velvære og god form. 

Kort fortalt betyr kardio hjerte, og kondisjonstrening omfatter derfor trening av hjerte og sirkulasjon. Kardio handler om kroppens oksygenopptak og utholdenhet når hjertet (hjertemuskelen) er under langvarig belastning. Dette betyr at trening får hjertet til å pumpe raskere over lengre tid, og dermed pumpe blodet raskere rundt i systemet, noe som har helsemessige fordeler og forbedrer kondisjonen din - det er derfor bra for helsen din generelt.

Kondisjonstrening har flere formål. Denne typen trening er for de som:

  • ønsker å gå ned i vekt (vekttap)
  • oppnå velvære
  • komme i form
  • opprettholde din eksisterende form
  • eller bare elsker sport og utfordringer

Kondisjonstrening kan gjøres hvor som helst - hjemme, i treningsstudioet, innendørs, utendørs - det er bare fantasien som setter grenser for aktivitetene og øvelsene.

Kondisjonstrening eller kondisjonstrening? 

Kondisjonstrening er ganske enkelt det samme som kondisjonstrening.

Kondisjonstrening er bare et mer "moderne" begrep for kondisjonstrening. Det kalles også sirkeltrening, ettersom det er en type trening som styrker sirkulasjonssystemet (hjertet) og dermed kondisjonen din. 

Hvorfor er kondisjonstrening sunt og bra for kroppen?

Kondisjonstrening er en anbefalt treningsform for alle, unge og gamle, da det bidrar til å styrke helsen din samtidig som det styrker kropp og sinn. Kondisjonstrening forbedrer kondisjonen din, noe som blant annet hjelper deg med å forbrenne overflødig kroppsfett. Ikke bare det, hele kroppen drar faktisk nytte av kondisjonstrening fordi hjertet er en muskel som setter i gang alle de primære prosessene i kroppen, noe som bidrar til velvære, bedre søvn og mye mer. 

Vekttap - Kaloriforbrenning og fettforbrenning ved kondisjonstrening

Kondisjonstrening bruker energi, og det er her vekttap kommer inn, ettersom treningen bidrar til å forbrenne kalorier, noe som skjer når kroppen bruker energi.

Kroppen forbrenner kalorier gjennom kondisjonstrening. Hvis målet ditt er vekttap og fettforbrenning, oppnås effekten når du forbrenner flere kalorier enn du inntar. Du trenger derfor mer energi enn du får i deg gjennom mat og drikke i løpet av dagen. Mengden som kan konsumeres for å oppnå effekten varierer fra person til person og kropp til kropp, men det avhenger også av hvor mye du trener samt intensitet, vekt osv. For å optimalisere fettforbrenningen kan du kombinere forskjellige kondisjonsøvelser og aktiviteter, og du kan også kombinere kondisjonstrening og styrketrening.

cardio-treaning

Trening og øvelser - Hvordan kommer jeg i gang med kondisjonstrening?

Kondisjonstrening dekker et bredt spekter av treningsalternativer som løping og sykling, men det kan også omfatte spinning, en tur på romaskinen, trappemaskinen eller en tur i svømmehallen. Så kardio kan være mange forskjellige typer idretter, aktiviteter og øvelser, selv om løping sannsynligvis er den typen trening de fleste tenker på når de sier "kardio" eller "kondisjonstrening".

Generelt anbefaler vi at du holder pulsen oppe i minst 30 minutter av gangen. Dette regnes som god kondisjonstrening ettersom du trener hjertet på en sunn måte.

Et godt tips er å bruke flere forskjellige kondisjonsaktiviteter. Variasjonen i treningsøktene kan også bidra til å holde deg motivert til å trene hele året. Det er kanskje ikke så gøy å løpe i snøen når du starter treningen, men det kan være litt morsommere å ta en svømmetur på en snødekt dag.

I tillegg til å forbrenne fett, er løping bra for energinivået, søvnen, styrken og kroppen din.

Hva er den beste kondisjonstreningen?

Vårt beste råd for kondisjonstrening er å gjøre den typen kondisjonstrening som motiverer deg og best oppfyller dine treningsmål. Hvis du ønsker å forbedre løpeformen din, er det viktig å fokusere på kondisjonstrening. 

Hvis målet ditt derimot er å gå ned i vekt, er det selvfølgelig noen former for kondisjonstrening som er mer effektive for vekttap enn andre. For å gi en idé om effekten av forskjellige aktiviteter, sammenlign 5 minutters kondisjonstrening for en person på ca. 60-65 kg: på en romaskin = ca. 49 kcal, på en steppemaskin = ca. 34 kcal og rask gange = ca. 25 kcal.

En effektiv og god måte å trene kondisjon på er å legge inn intervaller der du øker intensiteten for å stresse/trene hjertet ytterligere. Når du trener med intervaller, utfordrer du sirkulasjonen, og denne typen trening fører også til bedre kondisjon. 

En god indikator på fremgangen din med kondisjonstrening kan være å måle hvilepulsen din. 

Hvilepulsen forteller deg om du har et trent hjerte. De fleste mennesker har en hvilepuls mellom 50-100 slag i minuttet, og jo mer veltrent du er, jo lavere er hvilepulsen. I gjennomsnitt har en veltrent person en hvilepuls på 40-70 slag i minuttet.

Må jeg trene og gjøre kardio hver dag? 

Hvor ofte du bør trene er ikke et spørsmål som passer alle. Det avhenger av målet med treningen, fettprosent, varierer fra person til person, belastning og mye mer. Vi anbefaler at du starter sakte for å unngå skader og overbelastning av muskler og sener. Etter det kan du trene hver dag, men sørg for å lytte til kroppen din. Det finnes derfor ingen universalløsning, men du vil selvsagt nå målet ditt raskere jo mer kondisjonstrening du gjennomfører. Sørg for å sette sammen et program som passer deg, din tid, din motivasjon og ditt mål.

Hvis du vil forbrenne så mange kalorier som mulig og gå ned i vekt, spiller det ingen rolle hvilke aktiviteter og øvelser du velger. De fleste vil velge løping eller spinning, men de beste resultatene oppnås faktisk hvis du kombinerer kondisjonstrening med styrketrening. En større muskelmasse, som oppnås ved styrketrening, bidrar til en høyere forbrenning med kondisjonstrening. 

cardio-run-blog

Effektiv og god kondisjonstrening

For å oppnå en effektiv treningseffekt bør du fortsette å trene med lavere intensitet over lengre tid enn hvis du trener med høy intensitet, for eksempel i intervaller. Det bør derfor forstås at høy intensitet er bra for treningen din hvis du vil oppnå raskere og bedre resultater.

Derfor, hvis du ikke har mye tid til å trene, kan du også komme unna med å trene i kortere perioder (korte programmer) hvis du for eksempel trener hardt og intenst i den tiden du har og forbedrer effektiviteten din med intervalltrening som veksler mellom høy og lav intensitet.

Selvfølgelig er det andre faktorer som spiller en rolle i effektiv trening, for eksempel mat og drikke. Denne faktoren har stor innflytelse hvis målet ditt er vekttap. Jo mer du spiser (jo flere kalorier du inntar), jo mer og hardere må du trene. Sørg derfor også for å justere kaloriinntaket ditt med kondisjonstreningen og målet ditt og legg programmet i henhold til dine behov. 

Hva er forskjellen mellom kondisjonstrening og styrketrening?

Kondisjonstrening og styrketrening er begge gode treningsformer når det gjelder vekttap, velvære og god form. Selvfølgelig er andre faktorer som kosthold og søvn viktige, men en god balanse mellom kondisjonstrening og styrketrening kan hjelpe deg med å nå målene dine - enten de er vekttap, kondisjon, velvære eller annet. 

Hovedforskjellen mellom kondisjonstrening og styrketrening er at kondisjonstrening handler om fettforbrenning og er spesielt egnet for vekttap, mens styrketrening skaper større muskler. Når det er sagt, er både styrketrening og kondisjonstrening gode treningsøkter for å forbrenne kalorier, og det er derfor vi anbefaler å bruke begge for vekttap. 

Hvilket treningsapparat eller treningsutstyr kan jeg bruke til kondisjonstrening? 

Vi har et stort utvalg av hjemmetreningsmaskiner som kan brukes til kondisjonstrening. Generelt anbefaler vi at du ser etter en maskin eller et produkt som kan få opp pulsen og dermed øke sirkulasjonen i kretsløpet. Eksempler er romaskiner(https://apuls/traeningsmaskiner/romaskine), tredemøller(https://apuls/traeningsmaskiner/lobebaand), spinningsykler(https://apuls/traeningsmaskiner/spinningcykel), luftsykler(https://apuls/traeningsmaskiner/airbike) og crosstrainere(https://apuls/traeningsmaskiner/crosstrainer). Hvis du foretrekker treningsutstyr som ikke tar for mye plass i hjemmet ditt, anbefaler vi de gode gamle hoppetauene(https://apuls/traeningsudstyr/sjippetorv).

Med disse maskinene og utstyret kan du enkelt trene kondisjonstrening hjemme og sette sammen programmer og øvelser. Det kan også være en god idé å veksle mellom maskiner eller veksle mellom maskiner og kondisjonstrening på andre måter, for eksempel en tur i svømmehallen, en tenniskamp, en tur i klatreveggen osv, da dette bidrar til å opprettholde motivasjonen.

Du kan også gjøre kardio uten utstyr og bare gjøre programmer og øvelser med din egen kropp og kroppsvekt. Vi anbefaler imidlertid at du bruker en treningsmatte til øvelser på gulvet: https://apuls/traeningsudstyr/traeningsmaatte 

Fitness eller hjemmetrening - Hvor kan jeg trene kondisjonstrening?

Det fine med kardio er at du kan trene på en rekke steder. Det kan være hjemme, i treningsstudioet, i svømmebassenget og mange andre steder. Det handler stort sett bare om å få opp pulsen.

Hvis du for eksempel liker å sykle, kan du den ene dagen sykle på en ergometersykkel hjemme og kontrollere og regulere belastningen selv, og den neste dagen kan du ta den tohjulede sykkelen ut på veiene der omgivelsene bestemmer variasjonen mens du kan regulere belastningen.

Trenger du motivasjon? Gjør kondisjonstreningen morsom.

Hvis du trenger motivasjon, anbefaler vi en pulsklokke(https://apuls/pulsur). Med en pulsmåler kan du vekke konkurransegenet i deg, og dermed på en sunn og fornuftig måte, for eksempel presse deg selv til høyere intensitet og dermed flere hjerteslag per minutt. Du kan bruke pulsmåleren din til å teste og overvåke utviklingen og forbedringen av hvilepulsen din, kondisjonsnivået ditt og maksimalpulsen din.  

En annen måte å holde motivasjonen oppe på er å variere treningen slik at den ikke blir kjedelig. Som nevnt tidligere kan du kombinere forskjellige maskiner og utstyr, samt innendørs og utendørs aktiviteter, og du kan også kombinere kondisjonstrening med styrketrening. 

Forslag til kondisjonstrening: 

Romaskine

Løp

Svømming

Spinning

Bordtennis

Steppemaskin

Tennis 

Rask tid