Lykke på tredemøllen

En tredemølle er en flott måte å få en treningsøkt hjemme hvis du ikke vil bruke all den ekstra tiden på å komme deg til treningssenteret og tilbake. Men hvordan kommer du i gang med tredemøllen? Finn svaret i denne artikkelen!

Oppskriften på et godt tredemølleløp
Du bør ta kilometertallene med en klype salt, da de varierer veldig fra person til person. Følg heller prinsippene bak oppskriften:

De første fem minuttene går du på tredemøllen. Her varmer du langsomt opp kroppen og gjør deg mentalt klar for løpeturen. Fra den veldig langsomme starten når du går på tredemøllen, begynner du gradvis å løpe i et rolig og avslappet tempo.
Fra det uanstrengte og avslappede løpetempoet begynner du å øke farten til et moderat og behagelig tempo. Det er nå du virkelig begynner å bli varm, svetten begynner å renne av ansiktet ditt og kinnene dine begynner å få litt farge.

Det er i den siste fasen at du øker hastigheten til nær det maksimale beina og lungene dine kan ta. Dette åpner for endorfinkick, som fyller deg med høy energi, lykke, velvære, styrke og mental klarhet

Åpenbart kan du ikke sprinte i 10 minutter, så ikke skru opp tempoet til maks hastighet med en gang og gå tom for damp før de 10 minuttene er over. Finn heller et raskt løpstempo som du kan opprettholde i omtrent 10 minutter. Du kan avslutte løpeturen med en sluttspurt de siste 2 minuttene. Det er her du kan gi alt du har.

Oppskriften er derfor som følger:

1. Start med å gå på tredemøllen i 5 minutter. Tempo: 5 - 7 km/t.

2. Fra å gå, bytt til sakte løping i 10 minutter. Tempo: 8 - 11 km/t.

3. Fra sakte løping, bytt til moderat løping i 20 minutter. Tempo: 9 - 13 km/t.

4. Fra moderat løping, avslutt med rask løping i 10 minutter. Tempo: 10 - 18 km/t.

Total tid: 45 minutter.

Som du kan se, er det en ultraenkel oppskrift for å få et skudd lykke og energi inn i livet ditt hver dag. Det tar bare 45 minutter, og det fungerer hver gang. Det handler ikke om hvor veltrent du er eller hvor fort du kan løpe. Det handler bare om å følge oppskriften og gjøre det i ditt eget tempo.

Det er en god idé å avslutte treningsøkten med å tøye ut, mens du nyter endorfinrushet og velvære som fyller kropp og sinn.

I denne videoen vil Kevin gjøre deg oppmerksom på hva du må være oppmerksom på når du velger tredemølle:

Fordeler med tredemølle
Å løpe utendørs kan være en virkelig glede, men med det klimaet vi har i Danmark, kan det halve året være en veldig kald fornøyelse. Derfor vil en kombinasjon være en god løsning. Tredemøllene våre er så fantastisk enkle og greie, og det fungerer hver gang. Selv om du er vintertrøtt og har tunge ben, kan du likevel gjennomføre programmet, bare i et litt lavere tempo.

 

Det fine med tredemøllen er at du kan øke intensiteten gradvis. Faktisk kan du øke den så lite om gangen at du kan "jukse" deg opp i fart ved å øke hastigheten med for eksempel bare én km/t. På den måten kan du på dager med tunge bein nesten "lure" beina til å bevege seg gradvis raskere og raskere.

Det handler om å bevegeføttene
Hvor fort du løper eller hvor langt du løper er sekundært. Det er like før jeg vil si at det er irrelevant. Hensikten med løpeturen er å vekke kroppen din og gi deg selv et skudd med energi og velvære. Hastigheten varierer fra person til person og fra dag til dag. Noen dager vil du ha tunge bein og tempoet ditt vil være betydelig langsommere enn på en dag når du har gode bein.

På dager med tunge bein kan det ta betydelig lengre tid å komme opp i fart. Det spiller ingen rolle. Noen dager må du tilbringe mer tid i den langsomme løpesonen, andre dager kan du bytte til et raskere løpstempo raskere.

Hvor langt du løper på 45 minutter varierer selvsagt fra dag til dag, men det er som sagt irrelevant. Det handler om å bevege føttene.
Resultatet etter 45 minutter vil alltid være at du føler deg bedre og mer levende.

Hvorfor 45 minutter?
Hvorfor ikke 30 eller 60 minutter?

Hvis du er glad i å trene og bevege deg, vil du gjerne bevege deg hver dag. Men å finne tid er ofte en utfordring. 45 minutter er derfor en god tid som de fleste av oss kan klare å sette av til daglig trening. En annen grunn til at 45 minutter er den ideelle lengden på en treningsøkt, er at du vil avslutte treningen når du er på topp eller "peaking" når det gjelder energi. 60 minutter kan være litt for lenge, og det er ingen grunn til å trene for mye.

På noen dager kan en litt lengre treningsøkt være fint, men for daglig trening er 45 minutter en god lengde. 30 minutter er rett og slett for kort. Du får ikke virkelig aktivert endorfinene i kroppen og hjernen din, så du får ikke det fantastiske skuddet av energi, lykke og velvære som du burde få. De første 30 minuttene av løpeturen din er i utgangspunktet bare oppvarming. Det er i oppvarmingsfasen du gjør kroppen klar for de siste 15 minuttene som utgjør hele forskjellen. Selvfølgelig er 30 minutter bedre enn ingenting, men det er ikke nok til å gi deg endorfinkick. Du trenger bare litt mer tid. Å vente på at endorfinene skal strømme inn i kroppen og hjernen din er ikke den eneste grunnen til at du trenger å komme deg opp til 45 minutter. Det handler også om å komme inn i flytsonen.

Flytsonen
Det tar tid å komme ordentlig inn i flytsonen. Hvis du virkelig skal fordype deg i noe og bli fanget av en bestemt aktivitet, må du bruke litt tid og energi på å komme til det stedet der aktiviteten tar over og det ikke er noe annet i bevisstheten din enn den bestemte aktiviteten. Dette prinsippet gjelder for nesten alle aktiviteter, fra matlaging til trening, rengjøring til lekser, lesing, skriving, arbeid osv.

Så du bruker de første 30 minuttene på å tømme hodet for mental støy og distraksjoner før du kan begynne å nyte den totale fordypningen i flytsonen.

Følgende liste beskriver hvordan det er å være i flytsonen:

1. Du er 100ngasjert i det du gjør. Du er fullstendig fokusert og opplever en tilstand av dyp konsentrasjon og kontemplasjon.

2. Du opplever enorm mental klarhet og skarphet. Tankene dine er enkle og krystallklare. Fokuset ditt er knivskarpt. All din oppmerksomhet er på denne ene aktiviteten.

3. Dine daglige bekymringer er ikke lenger en del av bevisstheten din. Tanker som tynget deg for en stund siden har forsvunnet, og du opplever nå en tilstand av indre ro og balanse.

4. Du er helt oppslukt av det du gjør og opplever en tidløshet. Du er helt til stede i nåtiden og legger ikke merke til at tiden går.

5. Du har et klart og veldefinert mål foran deg. Du vet nøyaktig hva du skal gjøre og hvordan du skal gjøre det.

6. Du bruker deg selv og dine evner optimalt. Du føler deg utfordret av oppgaven, men ikke overveldet av den. Du opplever at du vokser og utvikler deg etter hvert som du løser oppgaven.

7. Du trenger ikke eksterne faktorer for å motivere, belønne eller rose deg. Den enorme gleden ved å være i flyt og helt oppslukt i denne ene aktiviteten er belønning nok i seg selv.

Det motsatte av flyt er en tilstand der du føler deg tung, trøtt, lat, umotivert, ufokusert og uengasjert. Det er ingen gnist og det er ingen ånd. Dagen din består av stadige avbrytelser, og det er ingen følelse av fordypning eller kvalitet i det du gjør. Når du innser at du har kommet for langt bort fra flytsonen, er det på tide å gjøre noe for å komme tilbake til den - som en løpetur på tredemøllen

Finn din neste tredemølle her på apuls.

Hos Apuls finner du alltid et stort og spennende utvalg avtredemøller av høy kvalitet. Utforsk våre forskjellige modeller på denne siden i dag!