Fett består av ulike fettsyrer og er et nødvendig næringsstoff for kroppen, da det er viktig som energikilde og som energilager. Men for mye fett på kroppen øker blant annet risikoen for hjerte- og karsykdommer.
Fett er en del av oppbyggingen av kroppens vev og er bærer av noen vitaminer. Noen av fettsyrene i fett er livsnødvendige og kan ikke erstattes av andre. Det er derfor viktig å være oppmerksom på både hvor mye fett du spiser og hva slags fett som finnes i maten.
Fett kan være vegetabilsk eller animalsk. Vegetabilsk fett er flytende fett avledet fra plantedeler, vanligvis plantefrø, mens animalsk fett er avledet fra dyr.
I tillegg er fett tilgjengelig i både fast og flytende form.
Transfettsyrer er også til stede.
Fettsyrenes kjemiske form bidrar til å bestemme deres ernæringsmessige egenskaper og konsistens, enten fast eller flytende. En god regel for å vite forskjellen er at mettede fettsyrer er hardere og stivner raskere (f.eks. smør) enn umettede fettsyrer (olivenolje), som ofte vil være flytende ved romtemperatur.
Tabellen nedenfor viser et utvalg av kilder til de ulike typene fett.
FEDTSYRER | KILDER |
Mettet fett | Smør (inkludert blandingsprodukter som Kærgården), stekefett, palmeolje, smult, bacon, pølser, kaker, wienerbrød, kokos, melkesjokolade, iskrem, kjøtt og fete meieriprodukter som piskefløte, rømme, helmelk, yoghurt, oster; |
Enkelt mettet | Olivenolje, rapsolje, avokado, grønnsaker, oliven, nøtter, peanøtter og olje. |
Flerumettet |
Oljer: solsikke, linfrø, mais, saflor, druefrø og soya. Kornprodukter, raps, solsikke, palmeoljer, avokado, valnøtter, grønnsaker, egg, soyabønner. Fet fisk som makrell, sild, tunfisk, laks, ørret, sardiner osv. |
Transfett | Kaker, popcorn og ulike typer hurtigmat. |
Vi trenger fett - hver dag.
Fett er en viktig del av kostholdet vårt. For at kroppen skal fungere, trenger vi energi, som vi får fra kostholdet vårt. Det krever innsats å lære seg å navigere i fettjungelen. Veien til å forstå viktigheten av fett er full av paradokser og krever at enkeltpersoner setter seg inn i emnet, men det er vel verdt innsatsen.
Enumettet fett er den typen fett vi anbefales å spise mest av. Gode matkilder til enumettet fett finner du i tabellen over. I tillegg til å gi energi til kroppen, har fett en rekke viktige funksjoner i kroppen. De to flerumettede fettsyrene omega-3 og omega-6 er essensielle, noe som betyr at kroppen ikke kan produsere dem selv, så de må tilføres gjennom kosten.
Fettsyrer er viktige for at alle kroppens celler, hormoner, hjernen og nervesystemet skal fungere optimalt. De er også viktige for opptaket og transporten av fettløselige vitaminer: vitamin A, vitamin D, vitamin E og vitamin K.
Fett finnes i både animalske og vegetabilske produkter. Animalske produkter inneholder generelt mer mettet fett enn vegetabilske produkter. Det anbefales at fett utgjør mellom 25-40 % av energien i det totale kostholdet ditt, og at du særlig begrenser inntaket av mettet fett.
Det mettede fettet som vi særlig trenger å kutte ned på, finnes oftere og i større mengder i animalske matvarer enn i vegetabilske matvarer. Meieriprodukter, inkludert smør og ost, inneholder generelt mye fett, særlig mettet fett. Anbefalingene om hvilke og hvor mye meieriprodukter vi bør spise, gjelder derfor også for vegetarianere som spiser meieriprodukter. Det er det mettede fettet som er syndig, blant annet fordi det øker kolesterolnivået. Umettet fett, spesielt flerumettet fett, senker derimot kolesterolet. Det som bestemmer kolesterolnivået og dermed risikoen for hjerte- og karsykdommer, er ikke mengden mettet fett, men forholdet mellom mettet og flerumettet fett.